Formstark Poromaa öppnar för sprintstafetten

Ännu en snöplig fjärdeplats. Men längdstafetten gav två positiva besked inför femmilen: William Poroma och Jens Burman tycks ha prickat OS-formen. –Den känslan jag hade, det var något som jag inte har känt många gånger tidigare, säger Poromaa, som dessutom öppnar för att köra sprintstafetten.

William Poromaa gjorde en fin andrasträcka i OS-stafetten.

William Poromaa gjorde en fin andrasträcka i OS-stafetten.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-13 08:37

Det var inte långt borta att svenska längdherrarna ordnade sin första mästerskapsmedalj sedan VM-bronset i stafett 2017.

Men det ville sig inte riktigt.

Avslutaren Johan Häggström gick ut som trea på sistasträckan, strax bakom Norges Johannes Høsflot Klæbo och några sekunder före Frankrikes Maurice Manificat.

– Det var sjukt häftigt att få gå ut i ett sådant läge efter de andra grabbarnas fantastiska sträckor. Men det är ett krig där ute i det här föret, och det är inte mycket gratis även fast vi hade sjukt bra skidor, säger Häggström.

Som väntat fanns det inte mycket att göra åt urstarke Høsflot Klæbo, som bakom ett överlägset ryskt lag lekte hem silvret till Norge.

I stället blev det en fajt med Manificat om bronset, och där tog det roliga slut när den 35-årige fransmannen satte in ett ryck i den sista tunga uppförsbacken, med fem kilometer kvar att köra. Häggström kunde inte svara, och på några sekunder var avståndet plötsligt alltför långt och den svenska bronspengen förlorad.

– Han körde hårt uppför och till slut stockade det sig lite väl mycket på toppen, och jag kände att det blev svårt att återhämta sig. Jag gav allt jag hade, och visste att det hade blivit svårt att bli av med mig om jag hade tagit mig hela vägen upp till toppen av sista backen. Men jag orkade inte hela vägen, säger Häggström.

Tung svensk start

Sett till starten var det förvånande att Sverige ens gjorde upp om medaljerna så länge.

Oskar Svensson inledde sin förstasträcka starkt men gick in i väggen på slutet och växlade som nia, över en minut från ledningen.

– Tyvärr tar det helt stopp på sista varvet, jag har aldrig varit med om något liknande egentligen, säger Svensson.

Sedan tog William Poromaa över, och 21-åringen gjorde en formidabel andrasträcka. Han klättrade genom resultatlistan och var endast slagen på sträckan av Finlands Iivo Niskanen.

– Den känslan jag hade, det var något som jag inte har känt många gånger tidigare. Formen är där och det var lite synd att det inte var 15 klassiskt i dag (Poromaa slutade tia på distansen), för känslan var väldigt bra, säger Poromaa.

Öppnar för två lopp

Han har sitt primära mål, den avslutande femmilen i fri stil, kvar. Och kanske en sprintstafett.

– Jag har faktiskt inte funderat så mycket på det. Men det är en medaljchans i OS, så det är något som man skulle vilja åka, säger Poromaa.

– Jag har femmilen som största målet. Kroppen känns otroligt bra och formen är där.

Vid växlingen till Jens Burman hade Poromaa tagit upp Sverige till bronsplats, precis i rygg på Norge.

Och Burman höll Hans Christer Holunds rygg och växlade till Johan Häggström på bronsplats.

– Formen känns bra och skejten funkar fint, så det bådar gott inför femmilen som jag ändå har siktat på hela året, säger Burman.

Det ryska laget var överlägset från start till mål. Aleksej Tjervotkin, Aleksandr Bolsjunov, Denis Spitsov och Sergej Ustiugov tog hem guldet med över en minuts marginal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!