Förslaget efter avhoppen: Byt landslagsmodell

Flera av damlandslagets största stjärnor satsar på egna upplägg inför skidsäsongen. Tidigare landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson tycker att hela landslagsmodellen ska ses över.
–Modellen som vi har haft under en lång tid ser jag inte är framtiden, säger Andersson.

Frida Karlsson, Johanna Hagström, Moa Olsson och Ebba Andersson. Arkivbild.

Frida Karlsson, Johanna Hagström, Moa Olsson och Ebba Andersson. Arkivbild.

Foto: ULF PALM / TT

Skidor2022-07-05 09:25

Stjärntrion Linn Svahn, Frida Karlsson och Maja Dahlqvist har under våren meddelat att de satsar på egna träningsupplägg utanför landslaget inför skidsäsongen.

Dessutom genomför Jonna Sundling och Emma Ribom, som båda är kvar i landslagets träningsgrupp, ett eget höghöjdsläger samtidigt som deras tränare Magnus Ingesson, i Expressen, kritiserat ledningen för att de inte erbjuder höghöjdsläger.

Avhoppen har skakat om svensk längdskidsport och väckt frågan: Hur bör landslaget vara organiserat?

– Modellen som vi har haft under en lång tid, där vi har en stor grupp som gör väldigt mycket tillsammans – det ser jag inte är framtiden. Jag tror att vi behöver hitta en ny struktur på landslagsmodellen som gör det möjlig att individanpassa uppläggen, säger Per "Pliggen" Andersson.

Han är den tidigare landslagsroddaren som blev tränare åt OS-roddaren Lassi Karonen. I dag är Per Andersson idrottsläkare och anlitades av Sveriges olympiska kommitté (SOK) under åren 2015–2021 och var skidlandslagets läkare 2013–2018 och 2020–2021.

Han har på nära håll följt skidlandslagets verksamhet och kan dra egna slutsatser genom sin egen tränar- och läkarkompetens.

Mer individualism

– Vi börjar komma in i en ny tid där vi ser mer inslag av individualism, vilket i sig är bra, men samtidigt finns stor nytta att tillhöra en stor grupp. Jag är bekymrad över hur man ska kunna hitta en modell som skapar ett lugn kring längdskidsporten. Jag vet vilka extrema individualister som längdskidåkare är på den nivån. Vilket de måste vara.

Per Andersson betonar vikten av ett nytänkande i landslaget:

– Utmaningen är att hitta en modell som möjliggör fler individuella upplägg. Det är en nödvändighet om vi ska kunna hänga med i världseliten. Sedan vet jag vilken svår logistisk utmaning det är att få ihop det. Jag vill inte kritisera Anders Byström (landslagschefen) för jag vet att hans utmaning är jättestor.

Falk håller med

Tidigare landslagsåkaren Hanna Falk håller med:

– Det är kanske dags för landslaget att se över modellen. Problemet har varit att vissa åkare har tränare som också är tränare i landslaget och andra sina tränare utanför. Om du har en tränare som du jobbar tajt med, då kanske man vill hålla det fullt ut. Det har varit en utmaning genom åren.

Hon fortsätter:

– Samtidigt är det landslagets utmaning att kunna individualisera mer på lägren. Det finns andra idrotter som klarar det bra. Då borde skidåkningen också kunna göra det.

Landslagschefen om framtiden

Landslagschefen Anders Byström signalerar att det kan bli aktuellt med en utveckling av landslagsmodellen:

– Vi får vara beredda på att se över modellen, som varit så stark i så många år. Det kan den fortsätta vara. Däremot ska vi genomlysa vad vi tror om framtiden. Inte bara nästa år utan längre fram. Det tror jag är viktigt.

TT: Ser du ett samhälle där vi går mot mer individualism?

Byström fortsätter:

– Vi gjorde en undersökning i våras, med våra åkare, där samtliga sade att lagsammanhållning är viktigt för deras prestation. Även om det är en individuell idrott så är laget viktigt. Under vintern är man ett lag oavsett om man står utanför laget under sommarhalvåret. Att göra saker gemensamt och tillsammans kommer aldrig att försvinna. Människan är en alltför social varelse för att känna att man bara ska göra allt på eget bevåg.

Fakta: Avhoppen i damlandslaget

Sommaren 2021: Anna Dyvik hoppar av landslaget eftersom hon trivdes bäst med ett eget upplägg. Hon återvände dock till landslaget inför säsongen 2021–2022.

Maj 2022: Linn Svahn hoppar av landslaget och gör en försäsong anpassad för hennes skadade axel.

Maj 2022: Frida Karlsson och Maja Dahlqvist meddelar att de inte kommit överens med landslagsledningen och därför gör egen försäsongsträning utanför landslaget.

Juni 2022: Jonna Sundling och Emma Ribom meddelar att de genomför ett eget höghöjdsläger samtidigt som deras tränare Magnus Ingesson, i Expressen, har synpunkter på att inget höghöjdsläger finns i landslagets försäsongsprogram.

När tävlingssäsongen börjar är det tänkt att de aktuella åkarna återvänder till landslagsmiljön.


Fakta: Per ”Pliggen” Andersson

Bakgrund som aktiv: Landslagsroddare. Deltog bland annat i OS i Barcelona 1992 och tillhörde landslaget under 1990-talet.

Bakgrund som tränare: Tränade under åren 2005–2012 roddaren Lassi Karonen som bland annat kom sexa i OS i Peking 2008, fyra i OS I London 2012 och tog EM-silver 2010.

Bakgrund som läkare: Idrottsläkare som bland annat anlitats av SOK och svenska skidlandslaget. Driver i dag en läkarklinik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!