Första OS-dubbeln på 38 år: "Det är galet"

Det blev svensk OS-succé i damernas sprint. En överlägsen Jonna Sundling tog guld och Maja Dahlqvist silver. Det är Sveriges första dubbelseger på ett vinter-OS sedan Sarajevo 1984. –Det är galet, säger Sundling till Discovery+.

Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret.

Sveriges Jonna Sundling vinner OS-finalen i sprint. I bakgrunden spurtar Maja Dahlqvist till sig silvret.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-08 09:18

Precis som på VM förra året var Jonna Sundling på tisdagen i en klass för sig på Zhangjiakous skidstadion. Den regerande världsmästaren krossade allt motstånd när hon vann finalen i utklassningsstil – nästan tre sekunder före närmast jagande.

Och det blev ett blågult medaljkramkalas i målfållan.

För där bakom kämpade sig vinterns suverän Maja Dahlqvist – hon har vunnit de fem senaste fristilssprintarna i världscupen – till en svensk dubbel.

– Det är galet. Jag har nog inte förstått det riktigt än, säger Jonna Sundling till Discovery+.

Att se Dahlqvist spurta till sig andraplatsen gjorde segern extra härlig.

– Det var jättekul, det är trevligt att dela pallen med henne.

Spydde fem gånger

Att Sverige tar både guld och silver i ett vinter-OS-lopp hör verkligen inte till vanligheten.

Senast det hände var för 38 år sedan, när Thomas Wassberg tog guld och Gunde Svan silver på femmilen i Sarajevo 1984.

Silvret är dessutom Maja Dahlqvists första individuella mästerskapsmedalj.

– Det har varit tufft. Jag har varit riktigt nervös inför den här sprinten de senaste dagarna. Det är så speciella förhållanden, så man visste inte vad man skulle förvänta sig. Så jag är superglad, säger Dahlqvist till Discovery+.

– Jag fick slita ont för det och jag har spytt fem gånger efter det. Men jag gjorde allt jag kunde i dag och det räckte till silver.

Men den här dagen var hon ändå inte ens nära Sundling, som tillsammans med Dahlqvist nu blir en ännu större guldfavorit i den stundande sprintstafetten.

VM-guld i fjol

27-åringen från Umeå dominerade dagen redan från kvalet. Redan där satte hon sig i respekt genom att vara nästan sex sekunder snabbare än kvaltvåan Rosie Brennan, USA. På det spåret fortsatte Sundling och hon var lika överlägsen i både kvartsfinal, semifinal och slutligen final.

– I dag stämde allting väldigt bra. Jag gjorde bara en miss i kvartsfinalen som jag blev lite irriterad över, säger Sundling och syftar på att tjuvstarten som gav henne ett gult kort.

– Men jag var tvungen att fokusera på resten av tävlingen. Skit samma om jag fick gult kort, det var bara att fokusera. Och jag kunde ändå tänka om. Jag visste att jag hade en bra känsla i kroppen och i åkningen, och jag hade bra material också.

Trots att Sundling var så överlägsen var det inte förrän i det allra sista heatet som hon vågade tro på guld.

– Jag kände mig aldrig helt säker, för man står på startlinjen bredvid väldigt många bra åkare. Men jag disponerade alla lopp väldigt bra, och gick aldrig riktigt över gränsen. Jag kunde hålla en hög fart hela tiden. Men det var först i finalen jag vågade tro på det, säger Sundling till Discovery+.

Tuff säsongsstart

Fram till i fjol hade hon länge stått i skuggan av andra svenska sprintåkare, som Stina Nilsson. Men efter VM-guldet i Oberstdorf 2021 gick den tidigare juniorstjärnan från att vara en av de bästa till att bli världens främsta skidsprinter.

Och efter OS-guldet i Kina är det inte längre något snack.

– Det känns jättekul. Jag hade en väldigt tuff start på säsongen med att behöva gipsa min tumme och avstå en del världscuptävlingar. Det här är säsongens stora mål, och att få genomföra det som planerat – det känns jättekul, säger Sundling.

Amerikanskan Jessie Diggins tog brons, medan finalens tredje svenska, Emma Ribom, blev sexa.

Silvermedaljören Maja Dahlqvist och guldmedaljören Jonna Sundling efter damernas OS-sprint.
Silvermedaljören Maja Dahlqvist och guldmedaljören Jonna Sundling efter damernas OS-sprint.
Fakta: Jonna Sundling

Född: 28 december 1994 i Umeå (27 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: OS-guld i sprint 2022 (fristil), VM-guld sprint (klassiskt) 2021, VM-guld sprintstafett (f) 2021. Tre individuella världscupsegrar i sprint och ytterligare nio pallplatser. En världscupseger och ytterligare två pallplatser i sprintstafett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!