Frida Karlsson: "Har byggt mer styrka"

Frida Karlsson har blivit starkare. Det ska ge längdstjärnan fler sprintframgångar och möjligheter till en efterlängtad seger i totalcupen. –Styrkan har gett bra utfall i sprint, säger hon inför hemmasprinten i Östersund.

Frida Karlsson i Östersund inför helgens världscuptävlingar.

Frida Karlsson i Östersund inför helgens världscuptävlingar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidor2023-12-08 16:22

Covid-19 drabbade flera i det svenska landslaget, däribland Frida Karlsson, förra veckan. Därför är den en oerhört tävlingssugen Östersundsbo som nu ska få visa hemmapubliken vad hon kan.

– Jag försökte tänka att det var skönt att få sjukavbrottet så tidigt ändå. Det var milda symptom och när jag testade positivt så blev jag väldigt chockad. Det är aldrig kul att få ett hack i tävling och träningen. Så nu är jag sugen på att få köra, säger längdstjärnan.

Favorit i världscupen

Hon är en av förhandsfavoriterna till vinsten i den totala världscupen. För att lyckas med det är sprintdistansen en nyckel som måste fungera. Och det är något hon lagt mer fokus på.

– Jag har byggt mer styrka i år, försökt få en starkare grund. Det har gjort mycket för min sprintkapacitet, men det känns också som det gör mycket för övriga delarna.

Ebba Andersson, den stora utmanaren till totalcupen, säger också att hon blivit starkare. Och Karlsson ser att trenden är tydlig.

– Utvecklingen går dit, man åker mer på styrka, teknik och kraft. Förut kunde man gå mer på råkapaciteten. Jag har jobbat med hela kedjan, mycket i gymmet men också att kunna ha en överfart i kroppen när jag åker skidor. Det är det man vill åt.

"Snabbare banor"

Varje stavtag ska ”ränta lite mer”, som hon säger. Och kommer stakningen ta henne fram fortare kommer hon också vara ännu högre i resultatlistorna. Speciellt i sprint, något hon visade i redan i finska Ruka där hon blev fyra.

– Det är snabbare banor, vi har bättre material. Hela utvecklingen går mot att vi också måste vara starkare och snabbare.

– Jag har haft ett jättebra träningsår och bra kontinuitet, fram tills nu då. Så då ska man ju gå framåt också, vilket det känns att jag gjort.

I ett så starkt damlag i sprint är det förstås ett första steg att bara bli uttagen. Nu på hemmaplan får Sverige tio platser men annars är det bara sex.

– Efter Ruka tycker jag att jag förtjänar en plats bland de sex också.

Och någon stress över att ha missat viktiga poäng i totalcupskampen har hon inte ännu.

– Det är typ 24 individuella lopp kvar. Så man hinner samla några poäng då med om det går bra. Det gäller att vara här och nu och inte sväva iväg.

Fakta: Världscupen i Östersund

Lördag: sprint (klassisk stil), kval och finaler (10.30/13.00)

Söndag: 10 kilometer (fri stil), damer och herrar (10.15/12.00)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om