"Granath är världens bästa tränare"

Två världscupstjärnor, en supertränare. Johan Norrby Granath är mannen bakom Maja Dahlqvists och Johanna Hagströms succé. –Man förstår inte riktigt detta när man ser dem varje dag, säger han efter sprintdubbeln i Ruka.

Maja Dahlqvist och Johanna Hagström kramas efter dubbelsegern i Ruka.

Maja Dahlqvist och Johanna Hagström kramas efter dubbelsegern i Ruka.

Foto: Torstein Bøe/NTB/TT

Skidor2021-11-26 17:03

Maja Dahlqvist vann världscuppremiären före Johanna Hagström.

Deras gemensamma tränare Johan Norrby Granath följde uppvisningen framför tv:n hemma i Falun och fick sedan den här hälsningen från nordöstra Finland:

– Granath är världens bästa tränare. Han är lurig, han pusslar ihop oss åkare inför träningarna på ett mysigt sätt, säger Hagström.

– Det är fantastiskt, man blir berörd eftersom man inte riktigt förstår detta när man ser dem varje dag. Detta är nog ett bevis på att vi gör mycket rätt saker, säger Johan Norrby Granath till TT.

"Hjälps åt"

Maja Dahlqvist tillägger:

– Vi har en jättebra stämning i Falun och hjälps åt på ett sätt som är unikt med Granath i spetsen tillsammans med Mattias (Nilsson).

Johan Norrby Granath lyfter åkarnas professionalitet.

– Detta är ingen slump, utan ett väldigt målmedvetet arbete bakom det. De har en tydlig struktur att hela tiden vilja utveckla någonting. Dagligen försöker de skruva på det dagliga arbetet för att höja kvalitén, säger Johan Norrby Granath och fortsätter:

– I dag är jag faktiskt mest imponerad av Johanna Hagström. Jag trodde inte hon hade det i kroppen.

Han berättar också om vikten, att som medmänniska, finnas nära om det händer jobbiga saker i livet.

Maja Dahlqvist har tidigare hyllat Johan Norrby Granath för det sätt han fanns till hands när hon förra sommaren hade det tungt i vardagen.

Drabbades av covid

Johanna Hagström drabbades i somras av covid-19 och genomgick senare en separation.

– Då var det tufft för dem. Men den största rollen som tränare är att finnas till hands och se människorna bakom skidåkaren. Funkar inte det går det inte bra med skidorna, säger Johan Norrby Granath.

TT: Hur fortsätter ert arbete vidare i världscupen och mot OS?

– Helt ärligt vet jag inte vad de ska göra i morgon. Vi har en dialog varje dag och snart får jag nog kontakt med dem, svarar Johan Norrby Granath och berättar att allt nu utvecklas enligt en fastställd plan.

Den planen innehåller starter på sprinttävlingarna i Lillehammer, Davos och Dresden. Därefter blir det en tyngre träningsperiod i slutet av december och början av januari.

– Och sedan förhoppningsvis OS. Det ser bra ut, säger Johan Norrby Granath.

Johan Norrby Granath. Arkivbild.
Johan Norrby Granath. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om