Halfvarsson vann trots världsrekord i strul

Hur Calle Halfvarsson tog hem segern i fredagens sprintpremiär är en gåta. För det går knappt att strula mer än han gjorde under tävlingen. –Det var stenar i pjäxan och jag var sen till start. Men det räckte till seger ändå, säger Halfvarsson.

Calle Halfvarsson under fredagens sprint i Bruksvallarna.

Calle Halfvarsson under fredagens sprint i Bruksvallarna.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2022-11-18 15:23

Nog har det varit många märkligheter kring Calle Halfvarsson genom åren. Men fredagens längdpremiär i Bruksvallarna var nog ändå något slags rekord i strul för 33-åringen.

Det började redan på morgonens kval, dit han kom i princip oförberedd.

– Jag hade inte ens stått på skidorna före starten, säger Calle Halfvarsson.

Missade nästan start

Han var ändå tredje snabbast i kvalet, och tog sig enkelt vidare. Men i kvartsfinalen fortsatte sjabblet.

– Det var en strulig dag det här, jag kom lite sent till starten. Jag trodde att det var klockan 11.40, det stod ju det någonstans men det var visst bara preliminärt. Och det har inte jag lärt mig efter de här åren, säger Halfvarsson.

Därför hann han inte kolla igenom utrustningen ordentligt. Vilket leder vidare till nästa störningsmoment:

– Jag hade en sten i klacken, det blev så himla bråttom till start i kvarten så jag hann inte kolla pjäxorna. Jag försökte pilla ur den ur pjäxan i utförsbacken, men det gick inte. Det var lite svårt.

Halfvarsson blev bara fyra i sitt kvartsfinalheat, men efter lång väntan stod det klart att han ändå gick vidare på tid.

Bruten stav

I semifinalen blev han trea, men även den tiden räckte för att gå vidare. Att han ens nådde tredjeplatsen var ett mindre under.

– Ena staven gick av under loppet, så jag hade bara en halv stav, säger Halfvarsson.

– Och eftersom jag tog mig vidare från semin med bruten stav så kände jag att det nog kunde bära rätt långt.

Segern tog han av bara farten efter att ha spurtat ner Oskar Svensson i finalen. Den 16-årige stortalangen Alvar Myhlback blev överraskande trea.

För Calle Halfvarsson blev det, till slut, precis den start på säsongen han hade hoppats på. Nu siktar han på fler bra insatser i helgens distanslopp, till att börja med 10 kilometer klassiskt på lördag.

– När jag åker fort i sprint, då brukar det vara en indikation på att jag är i bra slag. Så det ska bli spännande att se vad jag kan göra i morgon om jag är pigg. Då blir det nog en rolig distans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!