Halfvarssons miss: "Helt idiotiskt"

Calle Halfvarsson får vänta på sin första VM-medalj. Den 33-årige veteranen sågade sig själv efter att ha slarvat med påfyllningen av energi inför sprintfinalen. –Det är helt idiotiskt, säger han efter femteplatsen.

En utpumpad Calle Halfvarsson missade medalj i sprinten och slutade femma.

En utpumpad Calle Halfvarsson missade medalj i sprinten och slutade femma.

Foto: Christine Olsson/TT

Skidor2023-02-23 13:12

Calle Halfvarsson såg stark ut under nästan hela sprinttävlingen.

Efter en femteplats i kvalet tog han sig vidare både från kvarts- och semifinal med samma upplägg – en försiktig början för att sedan trampa gasen i botten.

När han skulle göra detsamma i finalen var tanken tom.

En miss som han förbannade sig själv för. För det är inte första gången han slarvat med energipåfyllningen.

– "Högan" (tränaren Anders Höberg) var på mig också, så det är helt idiotiskt att man inte trycker i sig energi. Man äter så mycket jämnt och man trycker i sig så mycket energi under träning och tävling, säger han och fortsätter:

"Blir fartblind"

– Sedan när man väl står här i en final då blir jag fartblind och tänker: "Nämen det går nog bra, det gick så bra i kvarten och semin. Någonstans känner jag att det finns inte riktigt där i finalen.

Storfavoriten Johannes Høsflot Klæbo stack i första stigningen och avgjorde redan där. Pål Golberg såg till att det blev en norsk dubbel.

Jules Chappaz tog bronset – Frankrikes första VM-medalj genom tiderna i sprint.

Calle Halfvarsson gav upp inne på stadion när han insåg att loppet var kört och gick i mål som femma.

– Det kändes otroligt bra ända fram till finalen, sedan går jag bet på energi där på slutet, säger han.

Dubbla stavbrott

Marcus Grate slogs ut i semifinal och både stjärnskottet Edvin Anger och Johan Häggström slogs ut i kvartsfinal efter strul och stök.

Anger halkade och bröt staven i stigningen i det första kvartsfinalheatet där han ställdes mot bland annat norska duon Erik Valnes och Høsflot Klæbo.

Därmed sprack stjärnskottets satsning på en sprintmedalj. I vinterns världscup har förstaårssenioren varit i fyra finaler.

Häggström försvann efter att ha krokat ihop med finländaren Niilo Moilanen och brutit staven. Då låg de etta och tvåa i sitt heat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!