101 mästerskapsmedaljer på knappt 19 000 invånare är inte illa. Ångermanländska Sollefteå kommun, och framför allt dess skidgymnasium, har blivit en plantskola för några av världens bästa längdåkare och skidskyttar, och på lördagen kan skörden drygas ut ytterligare.
Ebba Andersson och Frida Karlsson gick på gymnasiet samtidigt men i olika årskurser. Båda har medaljer i sikte i lördagens tremil.
Ingen av dem är särskilt förvånade över framgångssagan Sollefteå.
– Det är en av anledningarna till att jag står här i dag, att Frida står här i dag, att Wille (William Poromaa) står här i dag. Vi är bara tre av de elever som har gått på den skolan, säger Ebba Andersson.
– Vi har ju, vad är det de säger, talangfabriken i Sollefteå. Vi har fostrat många skidåkare. Mycket ligger väl i miljön och själva träningsmöjligheterna, men också vårt skidgymnasium som är där, säger Karlsson.
Många klassiska namn
Bland de medaljplockande eleverna syns längdåkare som Johan Olsson, Marie-Helene "Billan" Östlund och Jörgen Brink, och skidskyttar som Magdalena Forsberg, Hanna och Elvira Öberg, Sebastian Samuelsson, Helena Ekholm och Fredrik Lindström.
Samuelsson gjorde nyligen succé på skidskytte-VM i Oberhof, där han tog ett guld och tre brons.
– I Sollefteå som samhälle finns det en enorm skidkultur och skidgymnasiet har funnits länge. Det är inte bara vi som är där nu utan det har lockat många sedan tidigare. Jag tror att det har byggt upp en kunskap runt gymnasiet och Sollefteå har hela tiden fortsatt locka många talanger dit, säger Samuelsson.
– Träningsmöjligheterna är också helt fantastiska, jag tror man har lyckats tidigt och sedan bygga vidare på det och utveckla verksamheten.
För Ebba Andersson var det därför självklart att skippa landslagets VM-uppladdning i Alperna, för att i stället slipa formen hemma i Sollefteå. Där finns alla förutsättningar för skidåkning i toppklass, säger hon.
Där finns också det smått mytomspunna Hallstaberget.
– Det är dels terrängen, men också det arbete de gör där uppe. Det är helt otroligt. Som nu när jag var hemma på uppladdning så har jag verkligen fått vara med och styra lite vad jag har velat ha uppdraget för spår, och det har inte varit några problem alls. Det har varit kring fem mil skidspår preparerat i stort sett varje dag. Det kan man inte bli erbjuden på vilket ställe som helst, säger Andersson.
I Planica har det gett resultat. Andersson har hittills tagit ett guld, i skiathlon, och två brons, på 10 kilometer och i stafett.
Två sköter spåren
Frida Karlsson, som har tagit två silver och ett brons, lade inte förlägret i hemstaden, men delar Andersson bild av förutsättningarna som finns i Sollefteå.
– Det är full uppbackning där, kan jag säga. Det är två anställda bara för att köra spåren och ofta har man dem för sig själv. Det är alltid fräscha spår. Det finns ingenstans i Sverige där det är bättre preparerat för skidåkning.
Det är helt ingen tillfällighet att så många medaljörer har gått på skidgymnasiet i Solelfteå, säger Ebba Andersson.
– Det är en väldigt bra skola att gå om man vill lära sig vad det är som krävs för att ta sig till toppen.