Historisk – och omdiskuterad – femmil i "Kollen"

Åkarna har varit skeptiska och tajmingen är allt annat än optimal. Men på söndag är det dags för damerna att för första gången åka en femmil i världscupen.
–Det ska bli spännande att se, säger Viaplays skidexpert Teodor Peterson.

Ebba Andersson tog VM-guld på tremilen i lördags. Nu väntar Holmenkollens femmil för den blågula VM-drottningen. Arkivbild.

Ebba Andersson tog VM-guld på tremilen i lördags. Nu väntar Holmenkollens femmil för den blågula VM-drottningen. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Skidor2023-03-10 15:30

När Internationella skidförbundet (Fis) förra våren klubbade igenom att damer och herrar ska tävla på samma distanser i världscupen möttes det av blandade reaktioner. I en undersökning, som norska NRK tagit del av, var hela 88 procent av de kvinnliga världscupåkarna negativa till en förändring.

Frida Karlsson var samtidigt en som jublade över möjligheten att få åka fem i stället för tre mil framöver.

– Det är väl coolt? Det är historiskt, sade Karlsson.

På söndag står hon på startlinjen i Holmenkollen för den första världscupfemmilen någonsin på damsidan.

– Det ska bli spännande att se. Det råder inga tvivel om att tjejerna har kapacitet att åka fem mil lika bra som killarna gör, säger Teodor Peterson.

Dålig tajming

Damlandslagets tränare Stefan Thomson ser med intresse fram emot femmilen, men är inte lika säker på att det är rätt väg att gå framöver.

– Man kan se det som jämlikt att man åker samma distans, men kanske hellre att man ser samma arbetstid som en ungefär liknande utmaning. Jag kan tänka mig fyra mil för damerna, säger Thomson.

Peterson och Thomson är överens om den dåliga tajmingen på kraftprovet i "Kollen". På söndag har det bara gått åtta dagar sedan damerna avslutade VM i Planica med en tuff tremil.

– Att man kör det tuffaste loppet för säsongen helgen efter VM, det får man utvärdera. Framöver får man se över om man ska ha en tom helg efter ett mästerskap, det är ett förslag som man har diskuterat, säger Thomson.

Tuff bana

Den kuperade femmilsbanan i klassiska Holmenkollen är tuff. Man åker sex varv på en 8,3 kilometer lång slinga och totalt handlar det om lite drygt 2 000 höjdmeter som åkarna ska klättra.

Segertiden kommer vara en bra bit över två timmar.

– Risken finns att det blir ett lopp där åkarna kommer i princip solo och det inte blir så mycket klunga och körning kvinna mot kvinna. Och då blir det kanske inte så intressant tv, säger Stefan Thomson.

Teodor Peterson tror att risken i alla fall är mindre nu när suveräna Therese Johaug har lagt skidorna på hyllan. Och Peterson, själv i första hand sprinter under sin framgångsrika landslagskarriär, menar att femmilens natur hur som helst bidrar till dramatik.

– På en tremil är det väldigt ovanligt att någon "väggar" eller bli jättetrött, men i en femmil händer det titt som tätt. Det är det som är en tjusning med att åka fem mil, även om man har en ledning på en minut så är det inte helt givet, säger han.

– Efter tre mil börjar det bli slitsamt och tiden tar ut sin rätt, kolhydraterna tar slut i kroppen och det blir viktigt att fylla på. Alla åkare är inte duktiga femmilsåkare, det passar vissa bättre än andra.

Tror på svenskdubbel

34-åringen, som i egenskap av Viaplays expert följde VM i Planica på nära håll, förutspår nya blågula framgångar i söndagens historiska lopp.

– Jag tror ju, kanske inte helt överraskande, att det blir en svensk dubbelseger. Både Frida Karlsson och Ebba Andersson är såpass genomtränade att det kommer orka en femmil på ett väldigt bra sätt, säger Peterson.

Fakta: Världscuphelgen i Holmenkollen

Lördag, klockan 10.30: Herrarnas femmil i fri stil.

Svenska deltagare: Fredrik Andersson, Simon Andersson, Gustaf Berglund, Jens Burman, Viktor Brännmark, Truls Gisselman.

Söndag, klockan 10.15: Damernas femmil i fri stil.

Svenska deltagare: Ebba Andersson, Moa Ilar, Frida Karlsson, Lovisa Modig, Linn Sömskar.

Tävlingarna sänds i Viaplay och TV6.


Fakta: Ändrade distanser

+ Inför den här säsongen ändrade Fis till gemensamma distanser för damer och herrar i världscupen: 10, 20 (skiathlon) och 50 kilometer, samt 4x7,5 kilometer i stafett och samma banor i sprintloppen. Det är dock endast i Holmenkollen som man åker en femmil.

+ Fis vill utvärdera förändringen innan man även justerar mästerskapsloppen. Därför åkte man fortfarande de traditionella distanserna i VM – där damerna till exempel åkte tre mil när herrarna åkte fem. Nästa mästerskap är först om två år, då VM avgörs i Trondheim.

+ I världscupen i Falun nästa helg körs en mixedstafett på 4x5 kilometer – det är första gången den tävlingsformen har världscupstatus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!