Historiskt tuff femmil – i 25 minusgrader

OS-femmilen i Zhangjiakou kan bli den tuffaste i mästerskapshistorien med köldeffekt 25 minusgrader och hårda banor. –Sista milen kommer att bli ett helvete, säger svenskhoppet Jens Burman.

Jens Burman är en av fyra svenska åkare i femmilen.

Jens Burman är en av fyra svenska åkare i femmilen.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-18 05:34

Åkarna i lördagens OS-femmilen står inför drygt två timmars skidåkning som präglas av tuffa utmaningar.

+ Vädret

Enligt SOK-meteorologen Tomas Mårtensson kommer det att vara 16 minusgrader när loppet startar klockan 14.00 lokal tid (07.00 svensk tid). Men med den starka vinden, mellan fem till tio sekundmeter, blir det en köldeffekt på cirka 25 minusgrader.

Kylan gjorde att damernas masstart i skidskytte flyttades från lördagen till fredagen för att erbjuda åkarna bättre förutsättningar. Men skidåkarna ska ändå ut i kylan.

– Jag antar att det är inom gränsen eftersom de kör. Det borde inte vara några problem, säger Jens Burman.

Många höjdmeter

+ Banan

Calle Halfvarsson berättar:

– Jag tog 1 700 höjdmeter på ett pass nyligen. Då åkte jag lugnt i tre timmar. Hemma brukar det bli 1 000 höjdmeter när jag åker banorna i Falun. Holmenkollen i Oslo anses vara den tuffaste femmilsbanan med 2 000 höjdmeter. Det kommer att bli betydligt värre här. Dessutom är det på hög höjd och kärvt före.

Halfvarsson fortsätter berätta om ett samtal med norske landslagsåkaren Emil Iversen när de nyligen tränade tillsammans i OS-spåren:

– Han sa: ”Jag vet inte om det spelar någon roll om man kommit hit med sitt livs form. Jag vet inte om jag hade kunnat prestera på de här banorna ändå. Med den höjden, så långa och tuffa backar och kärva föret.” Det ligger något i det som Iversen sa. Men det är lika för alla.

"Ett helvete"

Jens Burman, som haft den här femmilen som säsongens stora mål har mentalt gjort sig redo för en utmanande dag.

– Det kommer att bli ett helvete sista milen och så är det på en femmil. Mentalt ska jag klara av det. Men jag måste ha kroppen med mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!