Hot mot ryska stjärnor inför världscupen

De ryska skidåkarna får motta hot inför världscuptävlingarna i Lahtis och arrangören har nu haft möte om vilka säkerhetsåtgärder man ska vidta, skriver finska Ilta-Sanomat. –Det sista vi vill är att idrottare utsätts för någon form av säkerhetshot här, säger skidförbundets kommersiella direktör Jari-Pekka Jouppi till tidningen.Samtidigt meddelar det internationella förbundet att man inte kommer att stoppa ryska åkare från att delta i tävlingar.

Alexander Bolsjunov har fått motta hot. Arkivbild.

Alexander Bolsjunov har fått motta hot. Arkivbild.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Skidor2022-02-25 17:18

Tävlingarna i finländska Lahtis inleds med sprint under lördagen. Men mycket av förberedelserna har inte handlat som de sportsliga förutsättningarna, utan om säkerheten för de ryska åkare som ska delta. En av dem är Alexander Bolsjunov, som tog tre guld, ett silver, och ett brons under OS i Kina.

– Många hotfulla meddelanden. De gör det väldigt tydligt vad folk tycker om att ryska idrottare får delta i evenemang samtidigt som Ryssland attackerar Ukraina. Tonen tolkas som väldigt hård och hotfull och vi agerar därefter, säger skidförbundets kommersiella direktör Jari-Pekka Jouppi till tidningen.

Under fredagen hölls möte med polis och arrangör.

– Det sista vi vill är att idrottare utsätts för någon form av säkerhetshot här, säger Jouppi.

Det internationella skidförbundet, Fis, meddelade tidigare under fredagen att alla tävlingar, inklusive längdskidornas säsongsavslutning i Tiumen, flyttas från Ryssland:

"Efter noga övervägande med styrelsen har Fis beslutat, med utövarnas säkerhet i åtanke och för att världscupen ska kunna genomföras rättvist, att alla världscuptävlingar i Ryssland från och med nu till slutet av säsongen ska ställas in eller flyttas till annan ort".

Men ryska idrottare kommer inte att stoppas. På fredagskvällen meddelade Fis att man enhälligt röstat för att fortsätta tillåta deltagare från Ryssland i alla tävlingar men det kommer inte att spelas någon rysk nationalsång vid seger, och den ryska flaggan kommer inte att hissas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!