Inför fjolårssäsongen bestämde sig tre av Sveriges största längdstjärnor för att bryta sig ur landslaget och satsa på ett eget träningsupplägg.
Nu är Frida Karlsson, Linn Svahn och Maja Dahlqvist tillbaka.
– Det känns superbra, tycker jag. Vi har pratat om det mycket och många av oss är ganska eniga om att det har varit typ de bästa lägren som man har varit på. Jag har haft jättekul så det är verkligen bara positivt att vara tillbaka, säger Frida Karlsson under en digital pressträff från landslagets höghöjdsläger i italienska Livigno.
Dahlqvist saknas
En större möjlighet att själva få vara med och bestämma hur träningen ska läggas upp är själva grundbulten till att de har återvänt till gemenskapen.
– Det är väl det som är det viktigaste, att man har möjlighet att kunna följa sin linje, säger Linn Svahn.
Det bästa är såklart om ens egen plan följer den som resten av landslaget arbetar utefter, säger Svahn. Men när så inte är fallet måste det finnas en flexibilitet, vilket också är fallet numera.
– Det går jättebra och vi har ett jättebra klimat i gruppen. Det känns som att så som landslaget är just nu, det är så ett landslag ska vara. Speciellt när det är med den här kalibern som vi har, då är det högsta nivå på allting. Där är vi nu, känns det som, säger Svahn.
Maja Dahlqvist, den tredje utbrytaren, har de senaste veckorna fått exemplifiera det nya anpassningsbara landslaget. Medan stora delar av det svenska damlaget har tränat på hög höjd i Italien har Dahlqvist kört ett eget upplägg i USA. Där har hon förberett sig inför säsongen tillsammans med bland andra norske storstjärnan Johannes Høsflot Klæbo liksom med delar av det amerikanska landslaget, inklusive pojkvännen Kevin Bolger.
Sundling: "Bra grejer"
Ebba Andersson, en annan av landslagsstjärnorna, är samtidigt kvar i Sverige för ett eget träningsupplägg.
– Jag tycker att flexibiliteten har blivit bättre, säger Frida Karlsson och får medhåll av Linn Svahn:
– En elitidrottskarriär är inte jättelång. Alla som vill ta nästa steg skapar ju en plan som man tror på och därefter vill följa. För en hel del är höghöjd ett fokusområde och en del för att ta nästa steg. Medan det för andra kanske inte är det, säger Svahn.
Utbrytarna är glada att vara tillbaka. Och entusiasmen delas av de åkare som har fått tillbaka sina landslagskollegor.
– Det är ju en stor fördel. Om inte folk skulle vara med så blir det ju inget landslag. Vi behöver varandra för att bli bättre, det är viktigt. Jag har ju saker som andra kan lära av och vice versa. Det är bra grejer. Vi hjälper ju varandra när vi är i väg så här, säger Jonna Sundling.