Kerttu Niskanen var överlägsen i damloppet. Lillebror Iivo ville inte vara sämre. Finländaren fullbordade familjefesten i Tour de Ski genom att ta hem 15 kilometer klassiskt. De svenska herrarna hade en desto mörkare dag.

Iivo Niskanen efter att ha gått i mål på 15 kilometer klassiskt.

Skidor2021-12-29 16:30

Hög höjd och busväder verkar inte bekomma familjen Niskanen. Några timmar efter att Kerttu Niskanen, 33, sopat hem damernas 10 kilometer i klassisk stil i schweiziska Lenzerheide, gjorde Iivo Niskanen, 26, detsamma på herrarnas 15 kilometer.

– Jag blev faktiskt lite nervös inför loppet efter att ha sett min syster vinna. Jag testade både mina skidor och sedan hennes skidor, men hennes var lite för mjuka för mig, jag är lite tyngre än henne. Men vi hade riktigt bra skidor i dag, säger Niskanen i segerintervjun i SVT.

– Det är en fantastisk dag för vår familj.

Lika överlägsen

Redan efter 2,4 kilometer ledde Iivo Niskanen med sex sekunder före närmast jagande, ryssen Aleksandr Bolsjunov. Närmare än så kom ingen.

Finländaren fortsatte att mala på loppet igenom och var nästan exakt lika överlägsen som sin storasyster tidigare på dagen. Kerttu Niskanen var 18,2 sekunder före tvåan i mål. Iivo Niskanen vann herrloppet med 19,3 sekunders marginal före Bolsjunov.

Norges Pål Golberg blev trea och landsmannen Johannes Høsflot Klæbo, som vann Tour de Skis inledande sprint på tisdagen, blev fyra.

Svenskarna långt efter

Klæbo leder därmed fortsatt touren efter två etapper, 15,2 sekunder före Golberg och 37,5 sekunder före Niskanen.

De svenska herrarna hade en dyster dag. Ingen av de blågula åkarna placerade sig bland de 30 främsta och Calle Halfvarsson, som fortfarande inte är uttagen till OS, var som bäste svensk på 34:e plats mer än två minuter bakom segraren.

– Det är liksom inte en enda svensk topp 30. Det var länge sedan det såg så här tungt ut för svensk herrskidåkning. Vi lär ju försöka vända på det här på något vis, säger Halfvarsson till Aftonbladet.

– Jag ska vara minst 10–15 placeringar bättre och kanske att de andra grabbarna också ska vara det. Vi presterar för dåligt, så är det bara.

Fakta: Tour de Ski, ställning