Kalla efter beskedet: "Tog emot all kärlek"

Först tog Charlotte Kalla SM-brons i karriärens sista mästerskap. Sedan berättade hon om hyllningarna efter beskedet att hon lägger av. –Jag låg bara och tittade in i datorn och telefonen och tog emot all kärlek. Det betyder väldigt, väldigt mycket, säger längdstjärnan.

Charlotte Kalla lägger av elitkarriären efter SM-veckan i Piteå. Arkivbild.

Charlotte Kalla lägger av elitkarriären efter SM-veckan i Piteå. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2022-03-23 15:12

I går meddelade Charlotte Kalla, 34, att SM-veckan i Piteå blir hennes sista tävlingar som elitidrottare. Nu är det första loppet av hennes sista mästerskap avgjort – det slutade med brons på 10 kilometer klassiskt.

– Det vara bara så himla kul att få tävla i dag. Det är ett brons som smakar väldigt, väldigt gott, säger Charlotte Kalla i SVT efter loppet.

På en pressträff berättar Charlotte Kalla att de senaste dygnen varit känslosamma.

"Tufft att känna stolthet"

– Det som har varit mest känslosamt de här dygnen är när jag blivit påmind om min karriär och mina meriter. Jag har aldrig riktigt kollat tillbaka på min karriär. Jag har hela tiden blickat framåt och haft lust att samla på mig mer meriter, säger Kalla och fortsätter:

– Det har varit tufft att känna stolthet på ett sätt som jag inte tidigare gjort i min karriär.

Efter att hon lämnade beskedet strömmade reaktionerna in.

– Jag var nog inte en så social rumskompis i går, jag låg bara och tittade in i datorn och telefonen och tog emot all kärlek. Det betyder väldigt, väldigt mycket. Det här är en vecka som jag ska njuta av och som börjat på ett strålande sätt, säger Kalla.

Skidstjärnan var 20 sekunder bakom Ebba Andersson och 27 sekunder upp till Frida Karlsson som tog guldet.

"Hon kommer vara saknad"

Både guld- och silvermedaljören pratar om Charlotte Kalla och berättar att hon varit en förebild.

– Det finns ingen som förtjänar det här slutet som henne, säger Frida Karlsson till SVT.

– När hon kom med ett konkret beslut så kändes det lite vemodigt. Jag har haft och har fortsatt Charlotte (Kalla) som en stor förebild och vän. Hon kommer vara saknad när det är dags för henne att säga farväl till allt det här, säger Ebba Andersson.

På torsdag fortsätter damernas SM-tävlingar med 15 kilometer masstart.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!