Kalla: "Ett av mina sämsta mästerskap"

Hon är Sveriges OS-drottning genom tiderna. Men om Peking var Charlotte Kallas sista stora mästerskap var det ingen rolig avslutning. –Det är ett av de sämre mästerskap jag varit på, säger 34-åringen som inte vill svara på vad som gick fel.

Charlotte Kalla var 9 minuter och 51 sekunder långsammare än Norges Therese Johaug.

Charlotte Kalla var 9 minuter och 51 sekunder långsammare än Norges Therese Johaug.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-20 06:36

Speakern på tremilen hyllade Kalla som en av sportens största och bad publiken att applådera henne under karriärens sista hundratalet meter i ett olympiskt spel.

En fin gest, men den hade ingen humörhöjande effekt på den trefaldiga guldmedaljören från Vancouver, Sotji och Pyeongchang.

Skidstjärnan slutade 35:a, 9 minuter och 51 sekunder efter suveräna vinnaren Therese Johaug. Vinden, kylan, snön och stumma ben gjorde loppet till en tråkig upplevelse för Kalla – och långt från den slutvinjett i olympiska sammanhang hon hade önskat sig.

– Nej, det var ingen trevlig upplevelse. Det kändes som att det inte svarade någonstans.

– Jag vet inte vad det är... säger hon efter målgång.

Hittade inte formen

Blicken var tom, rösten låg. Svaren kargt kortfattade. Kalla ville helt klart lämna den vindpinade skidstadion i Zhangjiakou fortare än kvickt.

Pekingspelen är Charlotte Kallas fjärde och sämsta OS. Tidigare hade hon kommit 19:e i skiathlon och 20:e i 10 kilometer klassiskt.

– Det är ett av de sämre mästerskapen jag varit på och jag hade förhoppningar hela vägen om att hitta form, men det har jag inte gjort.

– Just nu känns det bara som en frustration att inte få uppleva den känsla jag ändå haft på träning under hösten och vintern, säger Kalla.

Landslagschefen Anders Byström tyckte synd om veteranen.

– Det är lite sorgligt att avsluta så. Synd att hon inte fick avsluta med en riktigt fin insats, säger han.

"Vill spara det"

Men ingen kan ta ifrån 34-åringen de nio OS-medaljer hon har från Vancouver, Sotji och Pyeongchang. Det är flest i vinterhistorien tillsammans med längdgiganten Sixten Jernberg.

Reflektionen om varför det gick snett i Peking vill hon inte dela med sig av just nu.

– Jag vill spara det tills jag gjort världscupen och SM-tävlingarna, nu har jag bara levt på hoppet att det ska lossna lite i benen.

På frågan vad hon ser fram emot just nu svarar Kalla kort:

– Att bli färdig med dopningskontrollen och dra till OS-byn.

Kalla har ännu inte sagt om hon ska fortsätta nästa säsong.

En som tampats länge och ofta med Kalla är OS-drottningen och tremilsvinnaren Therese Johaug.

Johaug kom till Peking utan ett individuellt OS-guld. Nu har hon tre, och fyra totalt, ett mer än Kalla.

– Jag känner med Charlotte. Det är tråkigt för henne att hon inte fick ut sitt bästa i dag, men hon har haft en fantastisk olympisk karriär, säger Johaug.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2019, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!