Kalla: "Har allt att vinna, inget att förlora"

I konsten att få en pangstart i ett OS är det inte många som överträffar Charlotte Kalla. Då har vi inte pratat om förmågan att leverera när det gäller och under hård press. Nu är allt så annorlunda. –Jag har ingen press utan allt att vinna och inget att förlora, säger hon.

Charlotte Kalla på OS-stadion i Zhangjiakou.

Charlotte Kalla på OS-stadion i Zhangjiakou.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-04 12:40

Den förmodade guldduellen mellan Frida Karlsson och Therese Johaug dominerar förhandssnacket inför lördagens skiathlon, öppningsdistansen i Zhangjiakous skidstadion där Kalla är regerande mästare.

Det är inte som i Vancouver, Sotji eller i Pyeongchang. Då handlade det om Kalla. Nu slipper 34-åringen de enorma förväntningarna.

Men tävlingsdjävulen lämnar inte sinnet bara för att favoritskapet ligger på andra. Det lyser i ögonen på Kalla där hon står i den mixade zonen, väl påpälsad i den bitande kylan.

Auran kring henne berättar att hon inte befinner sig i Kina på gamla meriter, även om inget egentligen talar för att hon har med medaljstriden att göra i sitt fjärde och sista OS.

Hon är här för att prestera, med förhoppningen att kunna pressa kroppen till det yttersta – och få något för det. Ingen tror att sviten guld-silver-guld från premiärtävlingarna 2010, 2014 och 2018 ska förlängas med ännu en medalj.

Inte heller Charlotte Kalla.

Ett oskrivet blad

– Det är ju något speciellt att kliva in på ett olympiskt spel, men samtidigt är det ett oskrivet blad och jag har verkligen inte de ingångarna som jag hade i Pyeongchang eller i Sotji med mig. Jag har ingen press utan allt att vinna och inget att förlora, säger hon.

Är det så det känns mot tidigare OS och mästerskap?

– Ja, då har jag ändå haft bra resultat med mig från världscupen. Nu kan jag smyga lite mer och bara njuta av att försöka få ut max av kroppen.

Först kort efter nyår kom beskedet att det skulle bli ännu en OS-resa. Inte idealiskt, men väl uttagen kunde hon släppa den gnagande oron att inte längre räcka till.

– Jag tycker att hon lyser av självförtroende och trygghet på ett helt annat sätt nu än när hon behövde kämpa sig in. Nu är hon här och hon vet vad hon har gjort på tidigare mästerskap, säger landslagschefen Anders Byström.

Viktig för laget

Byström värderar Kalla högt.

– Det betyder mycket för de andra också, att se hennes rutin och trygghet. Det här är ett jättespeciellt OS med allt runt omkring, det har inte ens Charlotte varit med om. Men hon ingjuter ju trygghet i de andra och det tror jag är väldigt viktigt en sådan här gäng, när det är så mycket speciella känslor, med rymddräkterna och alla tester, säger han.

Med några veckors OS-inriktad träning bakom sig känner sig Kalla så redo som hon kan vara.

– Efter touren, när jag fick beskedet, har det varit härligt att ta sig an förberedelserna.

Speciella förhållanden

Inför loppet säger hon:

– Det gäller att vara lite observant på om man ska gå med och våga kriga på, men det handlar ju om hög höjd och det är speciella förhållanden här med extra kärv snö. Det kommer inte att kännas bra för någon.

Om det passar Kalla? Det återstår att se, resonerar hon.

– Jag tror att det passar bra i fall jag har dagsformen. Det håller jag tummarna för.

– Banan är väldigt tuff. Det är tuffare banor än jag hade väntat mig. Just det föret som är. De har verkligen fått till fina stigningar.

Charlotte Kalla med sin guldmedalj i skiathlonloppet i OS i Pyeongchang 2018. Arkivbild.
Charlotte Kalla med sin guldmedalj i skiathlonloppet i OS i Pyeongchang 2018. Arkivbild.
Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Aktuell: Regerande OS-mästare i skiathlon. Är en medalj från att bli Sveriges främsta olympier genom tiderna. Hon och Sixten Jernberg har nio medaljer.


Fakta: Charlotte Kallas OS-medaljer

Pyeongchang 2018:

1 guld: skiathlon.

3 silver: 10 km (fri stil), stafett 4x5 km, sprintstafett.

Sotji 2014:

1 guld: stafett 4x5 km.

2 silver: skiathlon, 10 km (klassisk stil).

Vancouver 2010:

1 guld: 10 km (f).

1 silver: sprintstafett.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!