Kalla hyllas inför avskedet: "Min idol"

Hon är en av Sveriges mest framgångsrika skidåkare genom tiderna. Nu hyllas Charlotte Kalla av lagkamraterna inför vad som lär bli hennes sista OS-lopp.
–Jag blir stolt. Men det är lite svårt att ta in, säger Kalla.

Charlotte Kalla kör damernas tremil på söndag.

Charlotte Kalla kör damernas tremil på söndag.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-19 16:27

Hon gör sitt fjärde OS. På många sätt är det ett speciellt mästerskap jämfört med de tidigare i Vancouver, Sotji och Pyeongchang.

– Jag har varit inställd på att det kan vara riktigt kallt, riktigt blåsigt. Vi hade väntat oss att det skulle vara sand i spåren till och med innan vi kom hit, vi hade ingen aning. Det är bara att gå ut och kriga, säger Kalla inför söndagens tremil.

Hon har nio OS-medaljer varav tre guld – i skiathlon, stafett och 10 kilometer fristil.

Men i Peking har det hittills blivit en 20:e-plats i 10 kilometer klassiskt och en 19:e-plats i skiathlon.

"Inget speciellt"

Hon har fått frågorna förut. Är det inte dags att lägga av? Hur känns det att OS kan bli ditt sista mästerskap?

– Det är väl inget speciellt, utan i morgon är det dags att dra på sig nummerlappen. Jag har lust att få ut så mycket som möjligt och känna att jag är nöjd, att jag gett det jag haft i kroppen, svarar Kalla.

Formen är lite svårbedömd. Hon har kört några fartpass sedan distansloppet, men i den kärva snön och på den höga höjden i Zhangjiakou kan vem som helst gå sig stum.

I tremilen startar hon tillsammans Ebba Andersson, Jonna Sundling och Emma Ribom. Alla tre ser upp till 34-åringen från Tärendö.

– Charlotte har betytt otroligt mycket. Hon har verkligen varit min idol sedan jag var jätteliten och jag har en autograf hemma där det står ”Till Emma från Charlotte Kalla”, säger Emma Ribom.

– Det är häftigt att stå på start med henne i morgon.

Ebba Andersson beskriver Charlotte Kalla som en vän.

– För mig är Charlotte den person jag sett upp till allra mest under de år jag har tagit kliv framåt i min karriär. Den Ebba som fann intresse för längdskidåkning som tioåring... det var Charlotte som var den stora stjärnan.

– Det hon har gjort och presterat över åren har lett till där vi står i dag. Det kan jag ändå vara ärlig och säga, hon är den åkare som satt bollen i rullning för svensk damskidåkning, säger Andersson.

Två stora lopp

Jonna Sundling har två bestående minnen från Kallas karriär. Klassiska ögonblick som många svenskar tittat på: Genombrottet när Kalla vann Tour de Ski som första svensk efter en makalös klättring i Alpe Cermis 2008, och stafettsträckan i Sotji 2014 när hon säkrade OS-guldet.

– Det är minnen som aldrig kommer försvinna. Det är himla häftiga grejer hon har gjort, säger Sundling.

Även en rutinerad åkare kan behöva ta till sina trick för att komma i stämning och för Charlotte Kalla handlar det om att ibland titta på gamla lopp.

– Nu kommer jag garanterat plocka fram Falunloppet (VM-brons på 30 km), även fast det gick i klassiskt, hur jag vände där från att ha tappat medaljkänningen till att vara i rygg igen.

"Jag blir stolt"

Ett stort leende bryter ut bakom munskyddet när Charlotte Kalla påminns om autografen som Ribom fick.

– Jag blir stolt. Men det är lite svårt att ta in, för just nu vill jag se möjligheterna i morgon och bara gå ut och kriga.

Hon vill lägga känslorna åt sidan och inte tänka på att det är hennes sista OS. Efter tremilen ligger sedan fokus på världscupen och SM och "sedan får vi se vad som händer".

– För mig har det varit viktigt under alla år som jag fått frågor om hur länge ska du hålla på... Ja, det känns som att det här temat varit uppe tidigare när nya stjärnor har tänts, men för mig är det viktigt att försöka fokusera på prestationen.

– Den dagen som jag väljer att sluta då får jag ta mig tid att blicka tillbaka, säger Charlotte Kalla.

Rättad: I en tidigare version framkom en felaktig uppgift om vilket lopp i Falun som Charlotte Kalla pratar om.

Fakta: Charlotte Kalla

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2019, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!