Kalla hyllas stort: "Det är fantastiskt"

Charlotte Kalla hyllas av Gunde Svan och Torgny Mogren som någon som banat väg för dagens unga stjärnor. Landslagschefen Anders Byström hoppas att så många som möjligt ser hennes sista lopp under SM-veckan i Piteå. –Det är fantastiskt det hon har gjort, säger han.

Charlotte Kalla och Anders Byström, landslagschef för längdåkarna. Arkivbild.

Charlotte Kalla och Anders Byström, landslagschef för längdåkarna. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Skidor2022-03-22 20:26

Anders Byström sitter i bilen på väg till SM-veckan i Piteå när TT når honom på tisdagskvällen, mindre än en timme efter att det blivit känt att Charlotte Kalla slutar i längdlandslaget. Byström säger att han nåddes av beskedet lite tidigare under dagen, och att han inte försökte övertala henne att stanna kvar.

– Nej, jag har frågat henne lite under de senaste veckorna men hon har väntat lite med besked. Jag vet inte hur många som har vetat om det heller, jag tror att hon tog beslutet ganska nyligen, kanske till och med i dag, säger han.

– Jag tror att hon kände att SM-veckan blir en fin avslutning. Jag hoppas att alla står längs spåret och gör vågen och verkligen hyllar henne för det hon har gjort för svensk skidsport.

Charlottes förtjänst

Han säger att Charlotte Kalla har betytt "enormt mycket" för både längdskidåkare och dem som är intresserade av sporten.

– Att vi har världens bästa damlandslag är till stor del Charlottes förtjänst eftersom hon banade väg för det här, säger Byström.

– 
Stort tack till Charlotte, det är fantastiskt det hon har gjort.

"Omöjliga blev möjligt"

På skidlegendaren Gunde Svan har Kallas taktiska sida gjort störst intryck. Speciellt i slalombacken i Val di Fiemme, vid Tour de Ski-segern 2008, då hon hade is i magen och först vilade upp sig bakom finländskan Virpi Kuitinen.

– Det imponerade väldigt mycket på mig. Hon visade inte bara den fysiska förmågan utan även den taktiska framförallt, säger Gunde Svan.

Han säger att han själv inte hade det i sig i den åldern.

– Det var ju "Pelle i botten" så länge det varade. Och hoppas att det gick hela vägen. Som hon gjorde det var efter konstens alla regler. Det var som att hon skulle vara hur rutinerad som helst.

Ett annat ögonblick Gunde Svan lyfter fram är den otroliga upphämtningen under stafetten i Sotji-OS 2014, då Kalla tog in mer än 25 sekunder och ordnade Sveriges första damstafettguld i OS på 54 år.

– Att få den jaktinstinkten och den känslan. Att det kanske kan gå. Det omöjliga blev möjligt, säger han.

"Bröt barriären"

Även flerfaldiga OS- och VM-guldmedaljören Torgny Mogren hyllar upphämtningen i Sotji.

– Ett bevis på hennes förmåga att kanalisera kraft. Man får rysningar, säger han och beskriver Charlotte Kalla som avgörande för dagens framgångar på damsidan.

– Hon har varit en av världens absolut bästa skidåkerskor och betytt oerhört mycket för svensk damskidåkning. Det var hon som bröt barriären och öppnade isrännan, kan man säga. Efter att hon gjort sina bravader har det fyllts på. Nu kommer den ena efter den andra, utan stopp.

Mogren förklarar att ett beslut att avsluta karriären måste värka fram – och att det inte är enkelt.

– Man bryter upp från en familj som man levt med under lång tid. Det blir en tomhet. Men jag började jobba ganska omgående, åkte runt och träffade kunder och slapp den där paniken, säger han.

Frontfigur för de yngre

Kallas tränare Magnus Ingesson berättar att hon med sitt starka varumärke inte bara betytt mycket för landslaget utan också för skidförbundet.

– Från det att hon slog igenom i Tour de Ski tror jag att det har varit en frontfigur för många av de yngre, som nu är i landslaget. Min bild är att hon betytt mycket för de unga och för rekrytering, säger han.

Ingesson lyfter fram Kallas psyke. Hon vann aldrig världscupen men levererade alltid medaljer på mästerskapen.

– Hon har alltid varit sådan att hon alltid vill bli lite bättre. Hon har aldrig i sin karriär tänkt tillbaka på alla medaljer hon tagit utan när det är gjort är det alltid nästa år som gäller. På det sättet har hon aldrig lutat sig tillbaka, på gott och ont, så kanske hon inte har njutit av sina medaljer som en del gör men just hennes driv att hela tiden hitta nya vägar och hitta saker att bli bättre på är något hon har haft genom hela karriären, säger han.

Enligt Ingesson tog Kalla upp frågan om att sluta för två-tre veckor sedan.

– Hon känner att hon ändå kan se tillbaka med stolthet på sin karriär och att det kanske är dags att gå vidare. Fullt förståeligt men jag tror inte att det är ett lätt beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!