Kallas succé – spurtade till sig 29:e SM-guldet

Charlotte Kalla hade redan summerat sin skidhistoria. Men hon hade visst en seger kvar i kroppen. SM-guldet på 15 kilometer var ännu ett klassiskt ögonblick i en fantastisk karriär. –Det här var verkligen overkligt, säger Kalla till SVT.

Charlotte Kalla jublar över sitt 29:e SM-guld i karriären.

Charlotte Kalla jublar över sitt 29:e SM-guld i karriären.

Foto: Pär Bäckström/TT

Skidor2022-03-24 16:08

En utslagen Frida Karlsson kunde inte annat än applådera och buga inför sin tolv år äldre idol efter spurtuppgörelsen på skidstadion i Piteå. Karlsson utgör tillsammans med Ebba Andersson den nya generationens svenska distansstjärnor, den som egentligen redan passerat åkare som Charlotte Kalla.

Men den här dagen visade ikonen från Tärendö att det än finns krut kvar i benen för att knäppa ynglingarna på näsan.

Banditen Kalla

Efter att ha hängt med Karlsson och Andersson hela vägen in på stadion under torsdagens 15 kilometer masstart, satte Kalla in en växel hon inte visat upp på flera år. De två landslagskompisarna hade inte en chans när en 34-årig kanonkula sköt förbi till SM-guldet.

– Det här var verkligen overkligt. Det är fortfarande overkligt. Jag hade inte tänkt att jag skulle få ta en guldmedalj här på hemmaplan i Piteå på SM-veckan, säger Charlotte Kalla till SVT.

– Jag kände mig lite som en bandit som bara åkte bakom och lät Frida och Ebba göra jobbet.

Det var inte Kallas första SM-guld, det var hennes 29:e. Men det var troligen ett av hennes allra mest minnesvärda. I början av veckan meddelade Charlotte Kalla att hon avslutar elitkarriären efter SM-tävlingarna, och efter torsdagen återstår bara söndagens stafett och måndagens tremil.

– Jag trodde att karriären var summerad, att det var 28 SM-guld. Men det här ger ju mersmak, säger Kalla.

– Det är speciellt att få ta SM-guld. Jag har tagit fler här i Piteå tidigare, men inte i den här konkurrensen.

"Bara att buga och bocka"

Frida Karlsson, silvermedaljör på 15 kilometer, var trots allt nöjd med sin andraplats. Och Sollefteååkaren kunde kosta på sig att glädjas åt dagens guldmedaljör.

– Det var ändå en välförtjänt segrare, säger Frida Karlsson till SVT.

– Jag försökte bara ge allt jag kunde. Men sedan kom det en himla kanon på vänsterkanten. Det är bara att buga och bocka. Det var dubbla känslor, om det är någon som förtjänar det så är det hon. Jag är glad för hennes skull.

Charlotte Kalla kan inte nog tacka alla som har stöttat och hyllat henne efter beslutet att lägga av.

– Jag har fått så himla mycket fina luftkramar, meddelanden och hejarop. Det är så många som är glada för min skull, det är svårt att ta in, säger Kalla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!