Karlsson kör stafetten – läkarna ger klartecken

För första gången på 15 år ställs Charlotte Kalla utanför en mästerskapsstafett. Däremot är Frida Karlsson, efter att ha genomgått en läkarundersökning, redo för lördagens OS-stafett.

Frida Karlsson under ett träningspass i Kina.

Frida Karlsson under ett träningspass i Kina.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Skidor2022-02-11 09:57

Det svenska laget ser ut som följer: Maja Dahlqvist på den första sträckan, Ebba Andersson på den andra, Frida Karlsson på den tredje och Jonna Sundling som avslutare.

Den knivigaste uttagningen gällde förstasträckan, där Dahlqvist och Emma Ribom gjorde upp om platsen.

– Det var ett ganska tufft beslut att välja mellan Emma och Maja. Men när vi gör en helhetsbedömning så tycker vi att Maja är lite hetare, och hon är bevisligen i bra form, säger svenska damtränaren Stefan Thomson.

Klartecken från läkare

Att Frida Karlsson ska göra tredjesträckan är vanligtvis en självklarhet. Men 22-åringens inledning på OS innebar ett par rejäla frågetecken.

Karlsson kollapsade efter båda sina tidigare lopp i Kina. Men efter att ha genomgått en läkarundersökning är hon uttagen till lördagens stafett.

– Hon har haft två tuffa urladdningar. Men jag tycker att hon är ganska pigg ändå. Det gäller att vila och få i sig energi. Och nu är det ju fem kilometer, hon visar trots allt ganska hög kapacitet även om hon inte slåss om medaljerna. Så vi vill naturligtvis ha in henne i laget när det inte är något medicinskt som är någon fara, säger Thomson.

Och Karlsson verkar ha lagt besvikelserna – hon har hittills blivit femma i skiathlon och tolva på 10 kilometer – bakom sig.

"Inledningen på OS blev inte riktigt som jag tänkt mig. Jag och kroppen och knoppen har slitit. Men okej! Det har varit för mycket allvar och för lite skoj. Dags att hitta tillbaka till leken igen", skriver Karlsson på sin Instagram.

Kalla petad

En som inte får chansen är veteranen Charlotte Kalla, känd för sina många klassiska stafettsträckor, men vars form varit sviktande under säsongen.

34-åringen gjorde sin första mästerskapsstafett 2007 och har sedan dess alltid varit del av de svenska lagen. Genom åren har hon tagit ett OS-guld, ett VM-guld och ytterligare sex OS- och VM-medaljer i stafett.

– Det är otroligt tufft. Det är aldrig roligt att peta någon i en OS-stafett, men tyvärr räcker det inte riktigt till den här gången, säger Stefan Thomson.

– Hon blev såklart ledsen. Samtidigt känner hon själv att hon inte har levererat det hon har hoppats på de här inledande loppen. Så det är egentligen logiskt.

Norge ställer upp med Tiril Udnes Weng, Therese Johaug, Helene Fossesholm och Ragnhild Haga, Finland kör med Anne Kyllönen, Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski och det ryska laget består av Julia Stupak, Natalja Neprjajeva, Tatjana Sorina och Veronika Stepanova.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!