Karlsson: "Min plan är inte att vinna touren"

Förhandsfavoriten Frida Karlsson har inte fått det att stämma i inledningen av Tour de Ski. Och släpper det inte, kan den svenska längdstjärnan tänka sig att bryta touren. –Jag har inte lagt upp planen för att vinna Tour de Ski i år. Jag har lagt den för att vinna OS, säger Karlsson.

Frida Karlsson efter onsdagens 10-kilometerslopp i schweiziska Lenzerheide.

Frida Karlsson efter onsdagens 10-kilometerslopp i schweiziska Lenzerheide.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidor2021-12-31 06:47

På tourens första etapp åkte hon ut redan i sprintkvalet. På den andra, onsdagens 10-kilometerslopp i schweiziska Lenzerheide, fick hon nöja sig med en femteplats och missade för första gången den här säsongen pallen i ett distanslopp.

Frida Karlsson gick in i Tour de Ski som en av favoriterna till slutsegern, men har inte fått det att stämma hittills. Hon är redan mer än en minut bakom ledande finländskan Kerttu Niskanen med fyra etapper kvar att köra.

– Det har väl kanske inte blivit den start som jag hade hoppats på. Men jag kämpar på, säger Karlsson på telefon från tyska Oberstdorf, dit tourcirkusen förflyttat sig för de kommande två etapperna.

OS är målet

Helt oväntad är ändå inte svackan.

Den tunga träningsperioden över julen är en förklaring till att formen inte riktigt är där, säger hon.

– Jag har inte lagt upp planen för att vinna Tour de Ski i år. Jag har lagt en plan för att vinna OS. Så att jag inte flyger fram nu, det ligger väl lite i planen, säger Karlsson.

– Jag vet att jag har en hög grundkapacitet att falla tillbaka på, men det är ändå sex lopp där det ska klaffa om man ska ta hem totalen. Och jag har väl inte haft det som mål den här säsongen.

Men 22-åringens tävlingsskalle är välkänd. Frida Karlsson är inte förtjust i att tävla utan att slåss om de främsta placeringarna.

– Nej, det accepterar jag inte. Jag står ändå på startlinjen hundra procent laddad, och går alltid in med inställningen att jag ska slåss om segern. Så det är klart att man blir besviken när inte kroppen svarar som man vill.

– Men man kan inte förvänta sig att vinna eller göra de bästa loppen jämt. Och att jag gjorde ett sämre lopp och blev femma, det visar ändå att jag har en ganska stabil nivå.

Kan hoppa av

Direkt efter onsdagens tävling i Lenzerheide antydde en besviken Karlsson i SVT att hon funderade på att hoppa av touren om det inte börjar gå bättre.

Det var lite sagt i affekt, medger hon. Men helt taget ur luften var det inte.

– Det var liksom tio minuter efter målgång och då tänkte jag kanske att det inte var någon mening att fortsätta. Men en viss sanning ligger det i det. Jag vill ändå att kroppen ska svara lite bättre, och känner jag att den inte svarar alls så är det kanske inte den optimala planen mot OS att köra sex lopp. I år är OS mitt huvudfokus.

Nu ser hon trots allt fram emot ett nytt 10-kilometerslopp, masstarten i Oberstdorf på nyårsafton. Och därefter blir det ett mycket städat nyårsfirande, med tanke på att den fjärde etappen, lördagens sprint, inleds redan tidigt morgonen därpå.

– Ja, vi får nog skruva fram klockan lite. Och fira tolvslaget vid nio.

Fakta: Tour de Ski, ställning

Damer, efter två av sex etapper:

1) Kerttu Niskanen, Finland.

2) Jessie Diggins, USA, +29.

3) Natalja Neprjajeva, Ryssland, +35.

4) Ebba Andersson, Sverige, +48.

5) Krista Pärmäkoski, Finland, +51.

11) Frida Karlsson, +1.13.

13) Anna Dyvik, +1.17.

25) Charlotte Kalla, +1.51.

31) Johanna Hagström, +1.59.

52) Moa Lundgren, +2.46.

53) Louise Lindström, +2.51.

Herrar, efter två av sex etapper:

1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge.

2) Pål Golberg, Norge, +14.

3) Iivo Niskanen, Finland, +37.

4) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, +44.

5) Erik Valnes, Norge, +47.

...

25) Calle Halfvarsson, +2.35.

36) Oskar Svensson, +2.50.

69) Gustav Eriksson, +4.10.

75) Gustaf Berglund, +4.40.

77) Eric Rosjö, +4.47

78) Viktor Brännmark, +4.49.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!