Det historiska beslutet klubbades igenom av Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) i våras, och innebär att det från och med den här säsongen blir samma distanser för damer och herrar.
Världscupen inleds först nästa vecka i finländska Ruka, men de svenska åkarna får ett första smakprov på det nya upplägget redan den här helgen. Under Sverigepremiären i Bruksvallarna kör damer och herrar exakt samma sträckor: sprint på fredagen, 10 kilometer på lördagen och 15 kilometer på söndagen.
En som länge efterfrågat förändringen är Frida Karlsson.
– Det är väl coolt? Det är historiskt, säger Karlsson.
– Det är naturligt egentligen, det här har bara hängt kvar för att vi började så. Men det finns ingen annan anledning till det. Det är inte så att vi inte orkar köra samma som killarna. I alla andra sporter är det ju samma, man spelar 90 minuter fotboll och man springer 10 000 meter på bana.
"För chansartat"
Andra är mer skeptiska. Specifikt uthållighetsstarka åkare som Jens Burman har exempelvis uttryckt sig negativt till att herrarna går ner från 15 till 10 kilometer.
Något som landslagschefen Anders Byström har förståelse för.
– Visst, damerna får åka en femmil i vinter, i Holmenkollen, och det läggs mycket fokus på det. Men om man ser på hela säsongen så blir det störst påverkan på herrarna. Det är klart att många som vill åka lite längre tycker att det här är dumt. För att det blir för chansartat och för korta tävlingar, säger Byström.
På damsidan finns det missnöje men med rakt motsatta argument.
– Personligen är jag mer av den snabbare karaktären. Så jag uppskattar det kanske inte riktigt, säger Anna Dyvik.
Önskar ännu mer förändring
Men trots att de längre distanserna knappast är till fördel för en sprintspecialist som hon – damerna byter 15 kilometer skiathlon till 20 kilometer, och tremil mot femmil – är Dyvik ändå i grunden positiv.
Hon vill egentligen se ännu mer förändring.
– Jag tycker att det är bra att man har stor variation mellan distanserna, jag tycker att man skulle kunna ha mer, så att man även har 5 kilometer och mer variation på höjdmetrarna på banan, att det ibland är lättare banor och ibland tuffare, så att det gynnar flera typer av åkare. Det kan göra att fler personer blir intresserade av att hålla på med skidåkning, säger Dyvik.
En som är allt annat än negativ är i alla fall Calle Halfvarsson. 33-åringen har några tuffa år bakom sig, men avslutade fjolårssäsongen urstarkt när han tog sin första pallplats i världscupen på fyra år.
De kortare distanserna kan gynna honom ytterligare, säger han.
– Jag tror att tempot på 10 kilometer kanske passar mig lite mer, att kunna hålla ett högre tempo under kortare tid. Så jag gnäller inte över det här. Och jag tror att 20 kilometer kommer passa mig bra också, om jag är i form så brukar jag kunna åka det mesta, säger Halfvarsson.
Frida Karlsson är en annan åkare som tror sig kunna dra personliga fördelar att dra av distansreformen.
– Ja, en femmil tror jag passar mig. Det är väl den största skillnaden. Sedan är det väl bara en sådan i vinter. Men det blir ju andra distanser. 20 kilometer är ändå längre än 15, som vi har kört i skiathlon, så det blir bra, säger Karlsson.
VM utgör undantag
Världscupvintern 2022–23 kommer att fungera som utvärderingssäsong för de nya distanserna.
VM i slovenska Planica i månadsskiftet februari–mars utgör dock ett något märkligt undantag för testet. Mästerskapet körs med de gamla distanserna.
Men att man sedan skulle återgå till det som varit är inte rimligt, tror Frida Karlsson.
– Jag tror inte att de kommer att gå tillbaka, det känns konstigt. Men man vet aldrig, säger Frida Karlsson.