Karlssons fördel i duellen mot Johaug

Samtidigt som Therese Johaug sitter på ett plan till Peking har Frida Karlsson gjort sin femte träningsdag på OS-banorna i Zhangjiakou. En klar fördel för det svenska OS-hoppet. –Jag kan banan i sömnen, säger Frida Karlsson.

Frida Karlsson efter tisdagens träningspass i Zhangjiakou.

Frida Karlsson efter tisdagens träningspass i Zhangjiakou.

Foto: Anders Hansson/TT

Skidor2022-02-01 11:58

Norska skiddrottningen Therese Johaug har haft en mardrömslik OS-uppladdning.

På grund av coronasmitta i laget tvingades de norska damerna stanna i italienska Seiser Alm, där de OS-laddat, och skjuta på Peking-resan till tisdagen.

Först på torsdag kan Johaug gör sitt första träningspass på OS-banorna Zhangjiakou. Då har Frida Karlsson varit på plats i sex dagar.

”För kapacitetsåkare”

Frida Karlsson medger att hon har haft bra förberedelser inför lördagens OS-premiär i skiathlon.

– Jag kan banan i sömnen. Jag vet exakt vad jag ska göra i vissa situationer och lär mig känna banan mer och mer för varje dag som går, säger hon och fortsätter:

– Jag har gjort mig kompis med banan och kommer på något nytt varje dag. Det gäller hur man ska tänka med tekniken och teknik. Hur mycket man tar sig an vissa partier. Detta är en bana för kapacitetsåkare.

Fast Karlsson tonar ned att det skulle ge henne en stor fördel inför duellen mot Johaug.

– Vi har alla varit förberedda på att ställas inför nya situationer. Man kan inte vara fyrkantig i en plan utan vara anpassningsbar. Hon (Johaug) kommer att vara laddad till tårna och har redan vänt på dygnet.

Inte bajsat i duschen

Frida Karlssons största utmaning har istället varit översvämningen på hotellrummet i OS-byn. Rummet har varit kallt, men när vattnet började rinna ut från toaletten blev det full fart.

Frida Karlsson berättar:

– Vi har ingen dusch, utan vi har ett badkar som badrum. Alla andra har haft stopp i toan, men vi har haft stopp i duschen. Folk tror vi bajsar i duschen, men det gör vi inte (skratt). Det var vatten ut till tv:n ett tag. Vi fick till slut hjälp av de vita gubbarna så nu kan vi duscha varmt igen.

Med vita gubbar menar Frida Karlsson de kinesiska funktionärerna som är klädd i vita skyddskläder, med mask och visir, för att inte bli smittade. De finns överallt i OS-bubblan.

Fakta: Frida Karlsson

Född: 10 augusti 1999 i Sollefteå (22 år).

Klubb: Sollefteå Skidor IF.

Främsta meriter: VM-guld stafett 2019, VM-silver 10 km (klassiskt) 2019, VM-silver skiathlon 2021, VM-silver 10 km (fristil) 2021, VM-brons 30 km (f) 2019, VM-brons 30 km (k) 2021. Tre individuella segrar och ytterligare fem individuella pallplatser i världscupen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!