Karlssons VM-hopp efter sjukdomarna: "Bådar gott"

Baciller är en längdåkares värsta mardröm. Men ibland kan en sjukdomsperiod vara precis vad som behövs för att vässa formen. I så fall blir Frida Karlsson farlig i lördagens VM-skiathlon.
–Det bådar ändå gott, säger hon.

Frida Karlsson har lagt kollapsen i Tour de Ski bakom sig.

Frida Karlsson har lagt kollapsen i Tour de Ski bakom sig.

Foto: Christine Olsson/TT

Skidor2023-02-24 16:11

Sveriges två formstarkaste VM-åkare torde vara Jonna Sundling, nybliven guldmedaljör i sprint, och Ebba Andersson, som vunnit de tre senaste distansloppen i längdvärldscupen. Gemensamt för de två är att båda fått sina säsongsupplägg raserade av sjukdomar.

Och att de varit i princip oslagbara så fort de blivit friska.

Andersson blev sjuk i covid-19 i december och missade bland annat Tour de Ski. Men efter comebacken har hon kanske varit bättre än någonsin tidigare. 25-åringen har tidigare sagt att en av hennes utmaningar är att bli bättre på att bromsa sig själv och inte träna för hårt.

Svårstoppade

Var sjukdomen, när den inte blev allvarligare, därför en skänk från ovan?

– Den kan ha varit det. Det får man liksom aldrig veta. Men det medförde att jag fick en period med fokus på träning i och med att jag tvingades avstå Tour de Ski på grund av sjukdomen. Med det blev det utrymme i kalendern för träning och att verkligen rikta in fokus mot det här mästerskapet, säger Andersson.

Damtränaren Stefan Thomson tror att en kortare period av krasslighet kan ha sina fördelar, eftersom det är så svårt att få elitidrottare att träna lagom.

– Ibland är det faktiskt så. De här har det ju svårt att ta det lugnt i träningen. Här tvingas man släppa upp lite grann, och ibland kan det bli så att man får ett lyft ett att ha tvingats till en lite lugnare period. Så kan det absolut vara ibland, säger Thomson.

Flest segrar i år

Kanske kan Frida Karlsson ta med sig något av det med tanke på kollapsen i Tour de Ski och den efterföljande sjukfrånvaron. Det var otäcka scener den 8 januari i år när Karlsson precis tog sig över mållinjen på den sista, ökända etappen uppför Alpe Cermis, bara för att direkt kollapsa. Efter att ha fått vård gick det till slut bra, men Karlsson var inte tillbaka i tävling förrän en månad senare.

– Jag tror att kroppens svar på det var att jag blev sjuk efteråt. Och då blev det ju ändå vila även om det inte riktigt är vila. Men jag tränade ju inte på några dagar och det känns som att jag var hyfsat fräsch när jag kom tillbaka i hårdträning sedan, säger Karlsson.

Karlsson har flest segrar i världscupen i år (fem stycken om man räknar med totalsegern i Tour de Ski), men har inte gått att känna igen sedan touren.

Hon har dock noterat Ebba Anderssons och Jonna Sundlings insatser efter deras respektive sjukdomar. Och väljer att se det som ett gott tecken inför lördagens VM-premiär.

– Ja, det bådar ändå gott. Det känns ändå bra när man tänker på det, säger Karlsson.

Sundling tveksam

TT: Kan man ta med sig det, att påtvingad vila inte alltid är dåligt?

– Ja, oftast känner man sig ju ganska muskulärt fräsch när man drar i gång efter sjukdom. Musklerna är nollställda. Sedan tar det lite tid innan man kommer tillbaka sin normala form, men det känns ändå bra. Och inför Seefeld (VM 2019) var jag också sjuk, jag missade SM och trodde inte att jag skulle få åka till Seefeld. Men då gick det ju också bra, säger Karlsson som i sin VM-debut för fyra år sedan tog två sensationella medaljer.

Jonna Sundling missade hela inledningen av säsongen med en segdragen förkylning. Till skillnad från de andra tror hon inte att det gav några direkta fördelar, trots succén som följde.

– Nej, jag tror absolut inte att det var något positivt, jag var sjuk i en månad. Det var väldigt tufft och jag fick jobba mig tillbaka under lång tid. Det hade jag helst av allt velat slippa, säger Sundling.

– Ibland kanske det är bra, om det blir några dagar. Men när det blir såpass länge tar det bara för mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!