Krismötet som lyfte svenska talangen

Leo Johansson, 22, är det nya svenskhoppet inför helgens världscuppremiär i Ruka. Ett resultatet av krismötet om svensk herrskidåkning 2019. –Vi räckte inte längre till internationellt och vi stod inför ett vägskäl, säger landslagstränaren Johan Granath.

Leo Johansson efter segern 15 km i Sverigepremiären förra helgen. Arkivbild.

Leo Johansson efter segern 15 km i Sverigepremiären förra helgen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2021-11-27 08:53

Efter succén med dubbla segrar i Sverigepremiären för en vecka sedan fick Leo Johansson en plats i truppen till helgens världscuppremiär i Ruka.

Där kör herrarna i dag 15 km i klassisk stil medan damerna har ett millopp.

Efter tävlingarna i Gällivare berättade Johansson, hans tränare Mattias Nilsson och Johan Granath om krismötet i Lahtis 2019 som kan skapat en framtid för svensk herrskidåkning.

Svenska herrjuniorerna hade gjort ett blekt JVM och Leo Johansson var besviken.

– Jag gjorde mitt sista juniorår och hade utvecklats varje år och inför JVM 2019 siktade jag på medalj men floppade totalt på alla loppen, minns Leo Johansson.

– Då var du rejält deppig och befarade att det kanske inte räckte till längre, påminner Johan Granath.

Larmsignaler

William Poromas var bäst av svenska herrarna med en tiondeplats i det mästerskapet. Leo Johansson kom inte bättre än 24:a.

– Vi var i ett vägskäl. Antingen gjorde vi något rejält eller inget. Det blev ett mycket viktigt snack, berättar Johan Granath.

Resultatet blev en förändring av åkarnas attityd till sin satsning.

I korthet handlade det om mer professionalitet. Tidigare tränade killarna utan tillräcklig tanke.

– Nu ställer killarna frågor vad passet ska leda till? Vad ska detta utveckla för något?, säger Johan Granath och fortsätter:

– Är stavspetsarna för dåligt slipade innan ett träningspass blir det ett för dåligt rullskidpass och man får lägga bort passet. Det håller inte. Nu har polletten ramlat ner lite hos killarna som inser att det inte bara krävs skidåkning utan professionalitet.

Mognare damer

Samtidigt som herrarna misslyckades i JVM tog Frida Karlsson dubbla guld. En tecken på att damjuniorerna har den inställningen tidigare i åldrarna, vilket bidragit till att de fått snabbare internationella genombrott.

– Det är fråga om mognad. Historiskt ligger tjejjuniorerna före killarna i dessa frågor, säger Granath.

För Leo Johansson blev mötet en vändpunkt.

– Mötet i Lahtis var viktigt och gav mig insikter och hjälte mig att bättre tag kliv framåt. Tidigare åkte jag ut på ett tvåtimmarspass utan någon riktig plan. Nu är det noga förberedelser, analyser och fokus på varje diagonal- och varje stavtag, säger Leo Johansson.

Han lyfter också fram jämnårige William Poromaa – som varit sjuk och missar tävlingarna i Ruka –som fick sitt internationella genombrott förra säsongen.

– Han har blivit mer professionell genom att göra den här läxan och dessutom kanske följt Fridas (Karlsson, hans sambo) exempel. Nu hoppas jag följa honom.

"Otroligt tufft"

Landslagschefen Anders Byström:

– Vi har jobbat mycket med kravbilden att hela tiden göra jobbet. Det har killarna fått in mycket mer nu än tidigare. De har blivit professionella seniorer.

– Jag som varit i Norge ser att det är så otroligt tufft där. Man måste vara på topp hela tiden i processen, 24 timmar om dygnet. Det känns som vi mer fått in det tänket i Sverige. Att ha kvalité på varje meter och minut.

Fakta: Så fortsätter världscupen i Ruka

Lördag, 27 november

10:15 – Herrar, 15 km, klassisk stil

13:30 – Damer, 10 km, klassisk stil

Söndag, 28 november

12:20 – Damer, 10 km, fristil

12:30 – Herrar, 15 km, fristil

Sveriges åkare

Damer: Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Moa Olsson, Louise Lindström, Anna Dyvik

Herrar: Calle Halfvarsson, Leo Johansson, Eric Rosjö, Fredrik Andersson, Fredrik Jonsson, Gustaf Berglund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!