Kritiserar ledningen för OS-petning: "Parodi"

Sveriges längdtrupp till OS kan utökas med en herråkare. Men det blir inte Gustaf Berglund, fick 23-åringen veta redan före tisdagens världscupsprint. –För mig är det parodi, säger landslagskollegan Calle Halfvarsson till kvällstidningarna.

Calle Halfvarsson är kritisk till landslagets tidiga OS-uttagning. Arkivbild.

Calle Halfvarsson är kritisk till landslagets tidiga OS-uttagning. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2021-12-28 16:14

Det tog stopp i kvartsfinalen för både Calle Halfvarsson och Gustaf Berglund i Lenzerheides världscupsprint. Men för Berglund hade inte ens en pallplats räckt för att få chansen i OS i Peking.

Redan inför tävlingen fick han veta att det inte finns plats för fler sprintåkare på herrsidan i det svenska OS-laget.

– Landslagstränarna ringde och då fick jag reda på att alla OS-platser i sprint redan är fyllda, säger Berglund till Expressen.

– Jag trodde ju att det fortfarande var en plats öppen att slåss om.

"Bedrövligt"

OS-uttagna herråkare är i dagsläget Jens Burman, William Poromaa, Leo Johansson, Marcus Grate, Anton Persson, Oskar Svensson och Johan Häggström.

För Calle Halfvarsson, som också satsar på distanslopp, är inte OS-drömmen borta. Men han har invändningar mot hur landslagsledningen skött uttagningen.

– Jag talar inte för mig själv, eller lite kanske, men mer för de andra grabbarna som är här. Om Berglund skulle vinna här, ska vi inte skicka en vinnare i världscupen till OS? För mig är det parodi, säger Halfvarsson, enligt Aftonbladet och Expressen.

– Nu får jag säkert skit, men jag tycker att det är bedrövligt.

Försvarar beslutet

Sveriges herrtränare Lars Ljung försvarar uttagningen. Landslaget och Sveriges olympiska kommitté (SOK) har hela tiden velat ta ut OS-laget så tidigt som möjligt, säger han.

– Det är klart att folk ska bli besvikna, det är bra att de krigar om platserna. Vi och SOK har förespråkat en tidig uttagning för att kunna ladda upp och slippa åka touren om man absolut inte vill det, säger Ljung till Expressen.

– Det är en miss i kommunikationen i så fall. Jag trodde vi förmedlat det tydligt. Det får vi ta på oss i så fall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!