Den svenska skidstjärnan Frida Karlsson har tagit ut sig totalt tidigare, bland annat under OS i Peking. Men efter söndagens målgång på den avslutande etappen av Tour de Ski kollapsade 23-åringen. En fullkomligt utpumpad Karlsson bars därefter iväg på bår för att få vård.
– Det är klart att det blir otäcka bilder, det är inget snack om den saken. Jag blir själv berörd när man ser de här extrema bilderna med åkare som faller över mållinjen. Idrottsrörelsen har ett ansvar att förmedla att det här är något som bara är förenligt med någon som förberett sig i många år, säger Per "Pliggen" Andersson, tidigare i det svenska skidlandslaget och Sveriges olympiska kommitté.
Allvarliga konsekvenser sällsynta
Karlsson säkrade totalsegern i Tour de Ski men var helt slutkörd efter den avslutande etappen uppför slalombacken Alpe Cermis i italienska Val di Fiemme.
– Det är väldigt sällsynt att man ser några allvarliga medicinska konsekvenser av en extrem idrottsprestation som det här är. Samtidigt så är det ju en oerhörd bedrift hon gör, Frida, som kan pressa sig på det här otroligt extrema sättet, säger Andersson.
TT: Är det rimligt att åka uppför en slalombacke med längdskidor?
– Man har ju gjort det under många år och vi har ju inte hittills, åtminstone inte mig veterligen, sett några allvarliga medicinska konsekvenser.
Enligt "Pliggen" Andersson kan urladdningen dock komma att påverka Karlssons form inför VM i slovenska Planica som inleds den 21 februari.
– Många åkare drabbas av ett formtapp som kan vara rätt så långvarigt efter en sådan här extrem prestation. Men är det någon som klarar det här så är det Frida, hon har extremt bra grund att stå på, säger han.
"Extremt förberedda"
Den tidigare landslagsläkaren betonar dock att det handlar om elitidrottare med mängder av träning i ryggen.
– Man utsätter ju kroppen för kanske det mest extrema man kan utsätta sig för. Det är klart att det här definitivt inte är någon friskvård som hon sysslar med – så är det. Sedan är ju de här idrottarna, inklusive Frida, extremt förberedda och har en gedigen träningsbakgrund, säger Andersson och fortsätter:
– Självklart pressar man gränserna precis så mycket som det någonsin går. Att utsätta sig för det här många gånger är i alla fall inte förenligt med friskvård. Upprepade gånger så blir det en extrem belastning på hjärtat exempelvis. Det kräver att man inte har någon underliggande infektion eller liknande för då kan det få extremt allvarliga konsekvenser.
Någon större fara ser den tidigare landslagsläkaren inte med extrema prestationer av det här slaget. Mycket på grund av att åkarna är väl förberedda.
– Är man helt frisk så ser jag inte att det skulle vara någon stor medicinsk fara. Man måste förstå att det kräver år av träning för att det här ens ska vara aktuellt. Det är ett väldigt viktigt budskap att få fram, säger "Pliggen" Andersson.