Medaljrekord i sikte efter Sveriges drömstart

Sverige har som mest tagit nio medaljer på ett skid-VM. I Planica har man tre redan efter dag ett. –Men jag vill inte hålla på och jinxa det där nu. Så lätt är det inte, säger landslagschefen Anders Byström.

Sveriges tre medaljörer efter VM-sprinten: Emma Ribom (silver), Jonna Sundling (guld) och Maja Dahlqvist (brons).

Sveriges tre medaljörer efter VM-sprinten: Emma Ribom (silver), Jonna Sundling (guld) och Maja Dahlqvist (brons).

Foto: Christine Olsson/TT

Skidor2023-02-23 19:15

Den helsvenska pallen i damsprinten blev den perfekta blågula starten på skid-VM i Slovenien. I och med den har Sverige redan nått en tredjedel på vägen mot ett tangerat medaljrekord.

I Falun 2015 tog Sverige nio medaljer: två guld, fyra silver och tre brons.

Redan före torsdagens sprintsuccé hade expertkommentatorer som Mathias Fredriksson (SVT) och Torgny Mogren (Radiosporten) spått ett svenskt rekordmästerskap.

Vidskeplig Byström

Landslagschefen Anders Byström var ett enda stort leende efter den medaljfyllda premiärdagen. Men rekordsnacket passar han på.

– Jag vill inte hålla på och jinxa det där nu. Jag såg att både Fredriksson och Mogren sade att vi skulle slå medaljrekordet, men så lätt är det inte, säger Byström.

– Vi vet att det kan hända mycket under mästerskapet, men en start med tre medaljer, vi leder väl medaljligan över Norge, får vi försöka njuta av.

Han kan inte komma ifrån att det finns mängder av svenska medaljchanser kvar i VM. Framför allt på damsidan är det mycket som talar för blågula pallplatser i både sprintstafett och stafett, och i samtliga distanslopp tillhör både Ebba Andersson och Frida Karlsson de starkaste guldkandidaterna.

Hoppas på herrmedalj

Byström ser också gärna att någon herre får kliva upp pallen. Efter två medaljtomma mästerskap är det på tiden, och han trodde faktiskt att Calle Halfvarsson, femma i sprinten, skulle bryta förbannelsen redan på torsdagen.

– Ja, jag gjorde faktiskt det. För pappa-effekten (Halfvarsson fick en son i fjol) har verkligen slagit in och han är i riktigt bra form. Men det var lite tungt i finalen. Vi ska fortsätta jobba för fler medaljer, och framför allt på herrsidan. Där tycker jag att vi är värda en medalj snart.

En omformulerad fråga tvingar landslagschefen att trots allt medge att rekordet finns inom räckhåll:

TT: Finns det en möjlighet att ni tar sex medaljer till?

– Möjligt är det absolut. Med de här åkarna som är i så bra form nu så känns det som att det är lovande. Men jag tänker inte rekord nu, jag tänker dag för dag.

Fakta: Fem starka svenska medaljchanser

Lördag 25 februari: skiathlon, damer

Ebba Andersson har vunnit de fem senaste distansloppen i världscupen och får bära favoritskapet. Bakom henne är Frida Karlsson, som vann Tour de Ski vid årsskiftet, en annan stark guldaspirant.

Söndag 26 februari: sprintstafett, damer, fristil

Efter torsdagens sprint, där Sverige tog hand om de fyra främsta placeringarna, är det svenska damlaget storfavorit till guldet oavsett vilka som får köra.

Tisdag 28 februari: 10 kilometer, damer, fristil

Nytt distanslopp innebär ny chans för svenska medaljer. Andersson och Karlsson lär göra upp om pallplatserna på nytt.

Torsdag 2 mars: stafett, damer

Sverige kommer att ställa upp med en urstark kvartett så länge alla håller sig friska och skadefria. Jonna Sundling, Ebba Andersson och Frida Karlsson känns självskrivna och oavsett vem den fjärde blir ska Sverige kunna slåss om guldet.

Fredag 3 mars, stafett, herrar

Eric Rosjö, Calle Halfvarsson, Johan Häggström och Edvin Anger tog en överraskande andraplats i världscupen i Toblach tidigare i februari. Nu ska William Poromaa in i laget, och då blir Sverige ännu starkare. Den senaste medaljen i herrstafett, bronset från Lahtis 2017, är också den senaste svenska herrmedaljen på ett VM.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om