Norge på höghöjdsläger – Sverige avstår

Höghöjdsläger är en vattendelare bland längdskidlandslagen och stjärnåkarna. Nu har det norska damlandslaget bestämt sig för två samlingar på hög höjd, i Italien och Schweiz, under hösten.

Maiken Caspersen Falla. Arkivbild.

Maiken Caspersen Falla. Arkivbild.

Foto: Lise Åserud/NTB/TT

Skidor2022-07-26 19:12

Till skillnad från Norges herrar och de svenska landslagen i längdskidåkning väljer nu det norska damlandslaget att införa träningssamlingar på hög höjd i norra Italien och Schweiz.

– Vi ska ha två höjdsamlingar i höst. Det blir också några i förbindelse med världscupen i Davos och Tour de Ski. Sedan kan det bli aktuellt med höghöjdsläger inför Planica-VM (februari–mars) också, säger norska landslagstränaren Stig Rune Kveen till Adressa.

Syftet med höghöjdsträning är att öka mängden blodkroppar, vilket ökar syresättningen i blodet. Skid-VM i Slovenien, Planica, avgörs däremot på låg höjd och därför har exempelvis de svenska landslagen i längdskidåkning valt att ha sina träningsläger på låg höjd.

– Åkarna själva har uttryckt att de inte vill vara borta så mycket och så länge. Vi ser både i Sverige och Norge att höghöjdsträningen inte har lika stort värde hos åkarna själva, sade landslagschefen Anders Byström till Expressen i juni.

Ändå väljer både norska och svenska åkare att göra egna satsningar bland bergstopparna med tunnare luft. Herrarnas superstjärna Johannes Høsflot Klæbo drog sig ur herrlandslaget för en egen satsning då herrarna valde att avstå från höghöjdsträning. Svenska längddamerna Jonna Sundling och Emma Ribom har också bestämt sig för att åka och träna på hög höjd i egen regi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!