Norska skidbråket över – omtyckte chefen kvar

Det uppmärksammade och långdragna bråket i det norska skidförbundet är över. Profilen Clas Brede Bråthen får behålla sitt jobb som chef för backhopparna – men fråntas administrativa uppgifter.

Clas Brede Bråthen får behålla sitt jobb.

Clas Brede Bråthen får behålla sitt jobb.

Foto: Javad Parsa/NTB/TT

Skidor2021-10-21 15:54

Det var i somras som det norska skidförbundet beslutade att avsluta den omtyckte backhoppningschefen Clas Brede Bråthens kontrakt.

En stor konflikt blossade upp – och först nu är parterna överens.

– Naturligtvis är jag lättad, säger Bråthen på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Det nya avtalet mellan Bråthen och förbundet innebär att han fortsätter som sportslig chef för backhopparna men att han inte längre kommer ha några administrativa arbetsuppgifter.

– Jag är säker på att den här lösningen gör att vi kan ta hoppsporten och skidförbundet vidare, säger han.

– Jag får användning för mina egenskaper i det nya jobbet.

Det infekterade bråket mellan Bråthen och förbundet har pågått sedan i augusti. När förbundet meddelade att hans kontrakt skulle avslutas svarade landslagshopparna och tränaren Alexander Stöckl med att skicka ett brev till förbundet där de krävde att Bråthen skulle bli kvar.

Bråthen har kommit med svidande kritik mot det egna förbundet, vilket ligger till grund för konflikten, och han har också dragit förbundet till domstol eftersom han har krävt en fast anställning. Flertalet sponsorer har ställt sig på hans sida och hotat med sluta bidra med pengar om situationen inte skulle ha lösts.

– Det här har varit en belastning för alla parter, säger förbundets generalsekreterare Ingvild Bretten Berg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!