Northug elitsatsar – kan köra Vasaloppet

Petter Northug är trött på att vara motionär. Nu gör skidikonen en elitsatsning på långloppscupen och kan köra Vasaloppet i vinter. –Då vill jag vara med i täten, säger norrmannen till VG.

Skidikonen Petter Northug siktar på elitcomeback. Arkivbild.

Skidikonen Petter Northug siktar på elitcomeback. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidor2022-08-07 10:03

Det är fyra år sedan Petter Northug lade ner sin elitkarriär. Sedan dess har han kört något enstaka lopp och kallat sig själv för motionär. Men nu elitsatsar den 36-årige norrmannen på nytt.

Fast nu är det långloppscupen Ski Classics som gäller.

– I år hoppas jag kunna vara med och göra bra ifrån mig. Jag tränar för att vara med i några Ski Classics-tävlingar i vinter, säger Northug till VG.

– Då vill jag vara med i täten. Det är några tävlingar som inte passar mig så bra på grund av banprofilen, men det finns också några som passar mig väldigt bra.

Sugen på Vasaloppet

Northug avslöjar inte vilka tävlingar han tänker köra, men han har tidigare varit intresserad av Vasaloppet. Redan 2020 var det tänkt att Northug skulle köra mellan Sälen och Mora, men då hoppade han av på grund av tidsbrist.

Petter Northug har redan börjat känna på hetluften i flera långa rullskidtävlingar i sommar. Han blev bland annat tolva i Telemarken i juni och var med långt fram även i en tävling i Sandnes härom dagen med stora delar av Norgeeliten på plats.

Till Sverige

Norrmannen fortsätter sin satsning med två rullskidlopp i Sverige den närmaste tiden. Först i Trollhättan i augusti och sedan Klarälvsloppet i Värmland i september.

– Jag känner mig själv så bra, så jag vet hur jag måste träna och göra för att nå den nivån jag jobbar mot nu. Sedan måste jag träna lite utifrån min ålder, mina styrkor och svagheter och då tror jag att jag hänger med bra, säger Northug till VG.

Petter Northug dominerade skidvärlden under sin karriär och tog två OS- och 13 VM-guld innan han lade av 2018. Sedan dess har rubrikerna mest handlat om hans personliga problem.

Northug har varit öppen med sina missbruksproblem och dömdes till 2020 till sju månaders fängelse för fortkörning och narkotikainnehav.

Norske långloppsstjärnan Andreas Nygaard, som vann Vasaloppet i år, tror att Northug kan lyckas med sin satsning.

– Gör han allt han kan fram till Vasaloppet så jag faktiskt det är en tävling som han kan vinna, säger Nygaard till VG.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!