Nya regler kan rädda smittad OS-svensk

Längdlandslaget har fått in covid-19 i truppen. Men än är OS-drömmen inte över för Leo Johansson. Sent ändrade OS-regler ska göra det lättare för den som testar positivt att ändå ta sig till Peking.

Leo Johansson. Arkivbild.

Leo Johansson. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Skidor2022-01-20 13:23

Den 22-årige talangen Leo Johansson fick förkylningssymptom och följde därför inte med längdlandslaget till OS-lägret i italienska Livigno.

Tur det, för nu har Johansson konstaterats smittad av covid-19.

– Leo har testat positivt, säger landslagschefen Anders Byström på en digital presskonferens.

Flera OS-uttagna svenskar har de senaste veckorna pratat om hur ett positivt test i det här skedet troligen skulle innebära en inställd Kinaresa.

Men på torsdagen stod det klart att reglerna ändras, vilket öppnar för sådana som Leo Johansson.

– På ett internationellt truppchefsmöte i morse kom det fram att man har ändrat på regeln hur idrottare som nyligen haft covid ska kunna åka över till Peking, säger Lars Markusson, presschef på Sveriges olympiska kommitté (SOK).

Kortare intervall

Tidigare har kravet varit att den som testats positivt måste lämna fyra negativa PCR-tester inom åtta arbetsdagar före avresa, vilket i praktiken innebär fyra tester 10–12 dagar innan flyget går.

Nu har man ändrat till fyra PCR-tester inom fem dagar före avresa.

– Det går att ta sig över till OS lite snabbare med den nya regeln, säger Markusson.

Längdlandslaget flyger till Peking den 27 januari och herrarnas första OS-lopp är skiathlonen den 6 februari. I och med de ändrade reglerna finns det en möjlighet att Leo Johansson ska kunna OS-debutera då.

Är redo

Ett alternativ för 22-åringen är att ta ett senare flyg till Kina, om det skulle krävas.

För rent fysiskt verkar det inte vara någon fara med honom.

– Leo är inte frisk enligt testet men han mår bra, han tränade i går och är redo träningsmässigt och fysiskt för att åka över. Han är vid gott mod, men det är klart att det är olyckligt att få ett positivt test, säger Anders Byström.

På torsdagen testades han dessutom negativt på ett snabbtest, och under fredagen kommer han att ta ett nytt PCR-test.

– De andra dagarna har han testat positivt, så det går åt rätt håll. Men vi litar inte på det fullt ut, det är PCR-testerna vi litar på, säger längdlandslagets läkare Jan Wall.

Det finns dock ett annat potentiellt bekymmer. I Kina har man en lägre gräns än de flesta andra länder för det så kallade CT-värdet, som anger virusnivåer i provet.

Det kan innebära att den som lämnat ett negativt prov före avfärden ändå testas positivt vid ankomsten till Peking. Flera sådana fall har redan rapporterats, skriver kanadensiska CBC.

– Jag har också hört att det är några som har fastnat. De har ju antagligen någon specialvariant av mätningarna som vi inte riktigt vet vad de mäter, säger Jan Wall.

– Om de använder andra gränsvärden så är det något vi får förhålla oss till.

Inte träffat andra åkare

Anders Byström tror i alla fall inte att det är någon stor risk att andra i OS-truppen ska ha blivit smittade.

– Lyckligtvis har han inte träffat någon av de andra åkarna som är på lägret, säger Byström.

På damsidan har Sverige tagit ut Johanna Hagström som OS-reserv. Någon sådan finns inte på herrsidan.

– Nej, vi har sju andra åkare i truppen som kan åka det mesta där borta. Vi har ingen uttalad reserv, utan vi har möjligheter bland dem som redan är med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!