Nyligen insjuknande sex landslagsåkare i samband med längdskidlandslagets läger i Torsby. Lägret avbröts och alla fick åka hem.
Sjukdomarna tycks drabba längdlandslaget värre än andra vinteridrottare.
Idrottsläkaren Per Andersson, som bland annat har varit läkare inom längdlandslaget och i Sveriges Olympiska kommitté, har en förklaring.
– Jag slås av att det finns kulturella skillnader mellan sporterna (längd och skidskytte). Jag uppfattar det som att skidskyttarna inte har lika stort fokus på infektioner som längdåkarna. Skidskyttarna har en mindre oro kopplad till sjukdom.
Han fortsätter:
– Det är viktigt med en balans mellan hur försiktig man är och att man inte skapar en kultur som gör att man oroas för sjukdomar och som sedan blir skadlig för idrottsprestationen.
Öberg pikar
Stjärnan Elvira Öberg menar att skidskyttarna har en mer avslappnad attityd när det gäller sjukdomar.
– Jag tror faktiskt det. Jag känner fler längdåkare som är mer nojiga än vad jag känner skidskyttar som är jättenojiga att bli sjuka.
TT: Är skidskyttarnas lugnare attityd bra för prestationen?
– Vi är trygga i oss själva och i gruppen. Vi känner varandra väl och har en stor respekt för varandra. Vi har en trygghet i gruppen och i varandra som jag tror är större än hos längdåkarna.
"Är mer försiktig"
Landslagskollegan Sebastian Samuelsson känner sig lugn:
– Visst, man gör allt man kan för att inte bli sjuk, men jag går i mataffärer. I sommar var jag på Storsjöyran bland folk. Men på vintern är man mer försiktig.
Per Andersson säger att det finns en risk med att vara för försiktig med att bli sjuk:
– Någonstans finns en gräns för hur försiktig man ska vara för att få ner sjuktalen. Om man inte blir exponerad för någonting påverkas det sannolikt immunförsvaret negativt.
– Jag har reflekterat att längdåkare oftare är sjukare än skidskyttar, maratonlöpare och cyklister. Detta reflekterade jag också under min tid som läkare i längdskidlandslaget. Det har varken blivit bättre eller sämre. Jag vet inte varför.
Vill dämpa oron
Johannes Lukas, huvudtränare i svenska skidskyttelandslaget, vill inte att hans åkare ska oroa sig i onödan.
– Jag försöker inte lyfta fram en oro för att bli sjuk. Det är inte bra mentalt. Man ska inte fokusera på negativa saker i förväg, utan fokusera på de saker man kan påverka. Träning, återhämtning, enkelrum på läger och undvika sjukdomsrisker. Sedan finns vårt medicinska team om det händer något.
Stefan Thomson, damtränare i längdlandslaget, förklarar varför det pratas som mycket om risken för sjukdomar.
– Man måste ha kontinuitet i din träning för att kunna ta nästa steg. Det är svårt att ta nästa steg om man har många sjukdagar och får uppehåll i träningen. Därför kommer många svar av detta. Man är nöjd med att inte varit skadad eller sjuk. Alltså har jag fått kontinuitet i min träning. Vi är noga med att göra allt vi kan för att inte bli sjuka. När vi känner att vi har ett bra grundsystem tycker jag ändå att vi slappnar av den här tiden på året.