Öppnar för comeback för Slottssprinten

Världscuptävlingen Slottssprinten kan återuppstå. Om någon är villig att arrangera skidfesten i Stockholm.
–Dörren står öppen om någon sträcker ut en hand, säger Lars Öberg, längdchef i Svenska skidförbundet.

2016 körde Charlotte Kalla Slottssprinten. Nu kan tävlingen återuppstå. Arkivbild.

2016 körde Charlotte Kalla Slottssprinten. Nu kan tävlingen återuppstå. Arkivbild.

Foto: Sören Andersson/TT

Skidor2023-05-08 09:09

I samband med världscupavslutningen i Falun 2022 markerade Svenska skidförbundet till Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) att Sverige borde tilldelas fler längdvärldscuphelger per säsong än enbart Falun. Fis lyssnade på Sverige vilket innebär att Gällivare nu förmodligen tilldelas världscuptävlingarna 2–3 december, Östersund blir världscupvärd helgen därpå och världscupavslutningen går i Falun den 15–17 mars. Allt förväntas klubbas igenom på Fis styrelsemöte den 24 maj.

– Vi ville vara tydliga med vår åsikt och det har vi fått gehör för. Nu är vi väldigt nöjda, säger Sveriges längdchef Lars Öberg.

Han signalerar att detta bara är början på svenska förbundets ambitioner att Sverige ska tilldelas flera världscuphelger av Fis, där Svenska skidförbundet avgör vilka orter som blir arrangörer.

Öppnar för Slottssprinten

I det sammanhanget öppnar Lars Öberg för möjligheten för en comeback för Slottssprinten. Det var en publikfest som arrangerades elva gånger mellan åren 2000 till 2016 runt Stockholms slott. Men 2017 avblåstes arrangemanget av ekonomiska skäl.

Inom Svenska skidförbundet har det hela tiden funnits en förhoppning om att arrangemanget ska återuppstå. Nu kan det bli möjligt om Sverige i framtiden får fler världscuptävlingar och om det finns villiga arrangörer i Stockholm.

– Vi tittar på de som sträcker upp handen och är villiga att arrangera tävlingar. Just nu vet jag inte om det finns någon aktiv ståndpunkt från Stockholm. Dörren står öppen om någon sträcker ut en hand och vill arrangera. Då är vi beredda att föra diskussioner, säger Lars Öberg, som har goda minnen från Slottssprinten:

– Jag var där flera gånger. Både som vallare och förbundskapten. Det var en otrolig folkfest.

Öberg betonar samtidigt att Ulricehamn, som flera gånger har arrangerat världscuptävlingar med storpublik, också är en tänkbar arrangör för framtiden.

– Ulricehamn är absolut med på banan. Där krävs hänsyn till klimat, hållbarhet, tjäle i marken och hyfsade tillgångar att spruta konstsnö. Nu är det inte optimalt att lägga en tävling i Ulricehamn i början av december. De har en bättre position att komma in senare på säsongen ett annat år. Fis är positiva till att komma tillbaka till Ulricehamn, säger han.

Tillbaka i Gällivare

Om tävlingskalendern fastslås – vilket kan förmodas – blir det i sådana fall första gången sedan 2012 som världscupen avgörs i Gällivare.

– Det känns så klart väldigt roligt att det är tillbaka nu. Vi har haft diskussioner med både det svenska förbundet och med Fis, säger Leif Johansson, ordförande i både Gellivare skidallians och i Gellivare Sportevent, till TT.

Fakta: Längdvärldscuporterna i vinter

Gällivare, Sverige, Östersund, do, Falun, do, Drammen/Oslo, Norge, Trondheim, do, Rukka, Finland, Lahtis, do, Toblach, Italien, Val di Fiemme, do, Davos, Schweiz, Goms, do, Oberhof, Tyskland, Canmore, USA, Minnesota, do.


Fakta: Världscuptävlingar i Sverige

2–3 december: Gällivare

Lördag: 10 km fristil, individuell start (damer, herrar)

Söndag: Stafetter 4 x 7,5 km (damer, herrar)

9–10 december: Östersund

Lördag: Sprint, klassiskt (damer, herrar)

Söndag: 10 km fristil individuell start (damer och herrar)

15–17 mars: Falun (världscupavslutning)

Programmet är inte helt klart men helgen ska innehålla sprinttävlingar och två dagar med klassiska lopp, varav en av tävlingarna har extra lång distans.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!