OS-hoppet: "Man kan bara be till högre makter"

Guldhoppet Maja Dahlqvist är skakad efter landslagskompisen Leo Johanssons positiva covidtest: –Det känns som man inte har kontroll på det. Sedan kan man bara be till högre makter att detta inte kommer drabba någon mer av oss, säger skidstjärnan.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse / TT

Skidor2022-01-21 16:09

Maja Dahlqvist och Leo Johansson lever i samma träningsmiljö i Falun. De har också samma tränare i Johan Norrby Granath. Det bidrog till att Maja Dahlqvist blev extra skärrad när hon hörde att Johansson lämnat positivt test.

– Först trodde jag det var fel på testet eftersom jag träffat Leo innan och hörde via Johan (Norrby Granath) att han tränat bra, säger Maja Dahlqvist och fortsätter:

– Här ser man hur nära detta är. Leo har suttit i karantän en månad, precis som jag. Man kan tydligen inte undgå detta hur mycket man än försöker. Man använder mask, man använder handsprit och handskar. Ändå händer det. Då blir det en stress. Det är nära OS och det är nervöst när man gör de här testerna.

Obehag

Det märks tydligt att Maja Dahlqvist känner obehag av pandemin som är ständigt närvarande i OS-förberedelserna. Varje dag gör de svenska OS-åkarna antigentest.

– Jag var mer orolig första dagarna. Nu vill man göra testerna för att inte riskera att smitta någon annan.

Maja Dahlqvist tänker en stund och fortsätter:

– Det sista jag vill nu är att få något skit och inte få chansen att åka OS. Jag är inte rädd för att få allvarliga följder av detta. Men det blir ingen OS-start om jag nu testar positivt innan vi åker till Kina. Det känns som man inte har kontroll på det.

Smittsnack

Maja Dahlqvist berättar att de inledande lägerdagarna i italienska Livigno handlade mycket av snacket om smittrisken.

– Men nu var vi varit här en vecka och det varit bra att vara här. Det har inte brutit ut på någon ännu. Det var jävligt tråkigt att sitta hemma i karantän i fyra veckor utan att träffa någon, förutom när man tränade. Men OS är målet och nu är det skönt att vara på det här lägret.

Flytta bubblan

Charlotte Kalla vittnar om en ny erfarenhet i karriären:

– Det är ju väldigt speciellt och vi kommer behöva förflytta hela den här bubblan till Kina. Det är då vi kommer vara som mest exponerade. Där vi nu befinner oss känner jag mig inte oroad med de åtgärder och rutiner som vi har runtomkring. Men flygplatserna kommer att vara utmanande.

Ebba Andersson tillägger:

– Så klart skapar det en viss osäkerhet. Samtidigt ser verkligheten ut som den gör just nu. Det är stor smittspridning på många olika ställen, egentligen i hela världen. Så det handlar om att hålla sig till de riktlinjer och rutiner som vi har satt upp i laget och att försöka vara så noggrann man kan med det.

Fakta: Maja Dahlqvist

Född: 15 april 1994 i Borlänge (27 år).

Klubb: Falun-Borlänge SK.

Främsta meriter: VM-guld sprintstafett (klassiskt) 2019, VM-guld sprintstafett (fristil) 2021. Fem individuella världscupsegrar i sprint, sex världscupsegrar i sprintstafett. Ytterligare elva individuella pallplatser i sprint.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!