"På den sista rundan kunde jag åka och njuta"

Känslorna svallade när Charlotte Kalla passerade mållinjen för sista gången och möttes av familjen och skidkompisar. –Det var häftigt. Jag blev så paff och förvånad över hur mycket de hade ordnat för mig, säger skiddrottningen, som snabbt fick på sig en mantel och diadem.

Charlotte Kalla lyftes av Moa Hansson (till vänster) och Johanna Hagström efter karriärens sista lopp.

Charlotte Kalla lyftes av Moa Hansson (till vänster) och Johanna Hagström efter karriärens sista lopp.

Foto: Jens Ökvist/TT

Skidor2022-03-28 13:44

Tårarna blandades med bubbeldricka när Charlotte Kalla åkte i mål efter sitt sista tävlingslopp. En SM-tremil som slutade på tredjeplats efter Ebba Andersson och Jonna Sundling.

Charlotte Kalla berättar att hon in i det sista ville genomföra loppet på ett professionellt sätt. Från skidtester till genomförande.

– Jag ville avsluta starkt, men på den sista rundan kunde jag åka och njuta, säger Charlotte Kalla som efter målgången möttes av kompisar från klubben och landslaget, samt familj och vänner.

Det var konkurrenter som hade målat sig i ansiktet: "Tack!" på ena kinden och "CK Queen" på den andra. Många hade gjort speciella t-shirts.

"Blir känslosam"

Farfar Bengt Kalla var rörd till tårar liksom Magnus Ingesson, som varit hennes tränare sedan 2008:

– Man blir känslosam. På sista varvet, när hon skulle ut på skidtävling sista gången blev det lite sisådär. Jag har inte fattat det riktigt, säger Ingesson.

Skidlegendaren Sven-Åke Lundbäck, som i många år i början av Charlotte Kallas karriär vallade hennes skidor, var tagen när han på målområdet följde hennes hyllningar:

– Nu är det slut, säger han tyst.

Själv njöt och skrattade Charlotte Kalla under hyllningarna och såg fram emot kvällens middag med klubbkompisarna innan det är dags för nästa dag.

Den första dagen på nya livet.

– I morgon åker jag upp till Tornedalen (Tärendö) för att hälsa på mamma och pappa, säger Charlotte Kalla.

Bara vara

Pappa, Per-Erik Kalla, har redan planer klara när dottern kommer hem efter karriären.

– Är det fint väder far vi ut och grillar. Bara vara. Vi åker till en speciell grillplats, säger han.

Charlotte Kalla ler igenkännande när hon får höra vad som väntar henne. Hon har redan börjat släppa kontrollen över sitt liv.

– Det är bra att han har planering. De har fått planera efter mig de senaste 16 åren, kanske ännu mer, utifrån när jag har vilodag eller träningsdag. De har fått anpassa sig efter mig, säger Charlotte Kalla.

Saknar inte skadorna

Charlotte Kalla lämnar en livsstil som präglat henne mycket. Men det finns delar av skidlivet hon inte kommer att sakna:

– Det är perioderna när jag har slitit med skador eller sjukdomar och inte haft kontroll hur länge det kommer att pågå. Den ovissheten och stressen kommer jag inte att sakna, berättar Charlotte Kalla som också ser fram emot att kunna planera träffar med vänner:

– Nu är det skönt att veta att jag kan pricka in helger och inte känna oro över hur träningen kommer att se ut för så har det varit. Nu får annat styra.

Sparat guldskidor

TT: Sparar du några gamla guldskidor?

– Jo, jag har sparat skidor. Mats Eklund (hennes tidigare vallare) har varit duktig på att ge tillbaka skidor, typ något par från OS i Sotji. De finns hemma på vinden.

Normalt brukar Charlotte Kalla ägna våren åt att i timmar utvärdera den gångna säsongen. Det slipper hon nu:

– Jag fick ett sms från förre längdchefen Johan Sares. Han skrev att jag inte skulle lägga ner så jäkla många timmar på utvärderingar i år. Då skrattade jag. Jag har nog varit ganska noggrann. Men en liten utvärdering blir det nog från den här säsongen.

Charlotte Kalla kramas av skidlegendaren Sven-Åke Lundbäck.
Charlotte Kalla kramas av skidlegendaren Sven-Åke Lundbäck.
Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!