Den senaste tiden har två av skidvärldens största profiler drabbats av påhopp angående sin vikt och utseende.
Ryskan Natalja Neprjajeva attackerades av ryska skidförbundets ordförande Jelena Välbe och förbundskaptenen Jurij Borodavko som ansåg att hon vägde för mycket.
Amerikanskan Jessie Diggins, som tidigare berättat om sina ätstörningar, beskrevs under OS som en ”fe i skiddräkt” i New York Times. Det fick Jessie Diggins att reagera på Instagram: ”Snälla, snälla kommentera inte någon annans kropp", skrev hon.
Svenska landslagsåkaren Moa Olsson har reagerat starkt efter det som hänt.
– Detta blir mer aktuellt igen om det kommer sådana tabbar. Det krävs från alla att det blir skärpning, att man ser på prestationen och inte på vad man väger. Det ska vara ett hållbart idrottade. Man ska inte vara hel bara under karriären utan under livet som kommer efteråt.
Viktig erfarenhet
Moa Olsson tycket det är viktigt att snabbt lyfta problemet, därför blir hon kvar länge i målområdet efter fredagens sprint för att lyfta problemet, svara på frågor och berätta om en insikt som räddade henne från viktfällan:
– Den här säsongen har jag verkligen kommit till insikt att det inte handlar om vikten om det bara blir bra resultat. På våren hade jag varit sjuk och hade en lång period utan träning och aptit. Jag gick ner i vikt och tyckte det var lätt att träna, men kände mig varken stark eller snabb.
– Jag gjorde också ett otroligt bra maxtest när jag vägde mindre. På hösten hade jag kommit i gång med maten och träningen. Gjorde då ett nytt maxtest, när jag vägde mer, och krossade mitt rekord. Då insåg jag att det inte handlar om vad som står på vågen, utan vad jag gör med min kropp och hur jag tränar, säger Moa Olsson och fortsätter:
– För mig var detta en viktig insikt. Men det är inte alltid en dans på rosor att känna att inte veta om jag väger för mycket eller för lite vad som är optimalt. Men det är viktigt att vara pigg och ha roligt och känna glädjen.
Viktiga råd
Moa Olsson är tacksam att det finns ett öppet samtalsklimat om viktproblematiken inom landslaget och har samtidigt skarpa råd till de som har hamnat i viktfällan:
– Ta hjälp, prata med kompisar och tränaren. Lyft problemet och sedan hoppas jag det finns ett förtroende för tränaren eftersom det krävs mycket för att ta upp en sådan sak.
Moa Olsson har också råd till föräldrar och anhöriga som ser problemet med barnet, men inte vet vad man ska göra:
– Ta upp frågan med någon i klubben som barnet har förtroende för. Ju tidigare man tar tag i detta ju bättre.