Regelrätt Vasaloppskrasch: ”Kalabalik!”

En jättekrasch präglade starten för årets Vasalopp. Sportchefen Tommy Höglund berättar vad som hände och förnekar att det påverkade några elitdamer: –Ingen bröt mot någon regel och ingen av de bästa damerna åkte på den delen av startfältet.

Mitt i detta skedde en regelrätt Vasaloppskrasch som påverkade många duktiga åkare.

Mitt i detta skedde en regelrätt Vasaloppskrasch som påverkade många duktiga åkare.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2022-03-06 08:44

På startbilderna i tv syntes det tydligt hur åkare föll i samband med Vasaloppets start. Vid vägövergången, en kilometer senare, var det sedan massor av åkare med brutna stavar som hade svårt att staka uppför backen.

Vasaloppets sportchef, Tommy Höglund, berättar för TT vad som egentligen hände:

– Jag såg det live och har sedan tittat på tv-bilder, vilket också juryn gjort. Vi konstaterar att ingen aktiv har brutit mot någon regel. Det var inga fel på spåren eller startproceduren. De första fyra raderna kom i väg fint. Men det var en åkare i rad fem som ramlade av någon anledning. Sedan kom folk bakifrån och försökte väja till höger eller till vänster. Då krockade de med några andra och därefter utbröt kalabalik.

Han beskriver detta som en klassisk Vasaloppshög som ibland sker vid starten.

– Skillnaden är att detta brukar ske längre bak i kön där farten är långsammare. Då drabbar detta bara några stycken. Nu var det annorlunda.

Tommy Höglund tillbakavisar också uppgifterna att kraschen skulle ha drabbat flera av elitdamerna som siktade på segern:

– Inga elitdamer var inblandade. De stod i högra delen av startfältet.

Han säger också att åkaren som ska ha brutit skidan hade tappat belaget, fast på en annan plats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!