Emma Ribom, 24, ser fram emot en säsong som äntligen kan innebära det stora genombrottet. En sen utveckling jämfört med exempelvis Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och Charlotte Kalla, som snabbt etablerade sig i världstoppen redan som junior eller förstaårssenior.
Förklaringen: En ovanligt svår form av körtelfeber drabbade henne under 2018–2019 – under sista junioråret och början av seniortiden.
– Det var en stor utmaning under en väldigt, väldigt lång tid. Jag mådde dåligt och visste inte hur lång tid det skulle ta. Hade också hört att körtelfeber inte var att leka med. Tog en dag i sänder och härdade ut. Men jag fick tillbaka det gång på gång, berättar Emma Ribom.
Tålamodskrävande
Sjukdomstiden tog ett och ett halvt år av karriären, vilket bland annat innebär att övergången till seniortiden blev svår.
– Det var otroligt tålamodskrävande att ta två små steg framåt och ett tillbaka. En kusin sade till mig att det är i motvind som draken lyfter. Detta har verkligen följt mig. Nu är jag tillbaka och har nog växt några centimeter, säger Ribom.
Höstens träning har också gett mycket bra. Det visar bland annat landslagets interna tester som styrka, snabbhet, uthållighet.
– Där tillhör hon övre skiktet i landslaget, både inom sprint och de traditionella distanserna, bekräftar hennes tränare Joakim Abrahamsson
Emma Ribom noterar att hon har ögonen på sig:
– Det är jättekul och betyder jättemycket. Jag försöker verkligen suga åt mig och ta det till mig.
Enda plumpen senaste tiden var förkylningen som kom före Sverigepremiären i Gällivare, vilket gjorde att hon skjutit på tävlandet tills nu i Lillehammer där det är sprinttävlingar på fredagen.
Önskar startsträckan
Emma Riboms målsättning är tydlig:
– Jag vill fightas om medaljer på OS, något annat vore konstigt, säger Emma Ribom, som tror att hon har störst medaljchans på individuella sprintern.
Hon är också medveten om att hennes höga kapacitet som sprint och traditionell åkare, och höga klass i båda åkstilarna gör henne extra intressant inför damstafetten:
– En stafettsträcka på fem kilometer passar mig bra. Åker helst första sträckan. Jag gillar den rollen och det är något jag gjort förut. Jag trivs med masstart och är ganska duktig på att ta position och ligga långt fram.
Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel sjukdom för Emma Ribom. Rätt är körtelfeber.