Ribom om svåra sjukdomen: "Riktigt tufft"

Emma Ribom gör säsongspremiär i Lillehammer efter en förkylning. Men det är inget mot den svåra sjukdom som pausade hela hennes skidkarriär.
–Det var riktigt tufft, säger Ribom, som i höst varit i topp på landslagets interna tester och siktar på medalj i OS i Peking.

Emma Ribom (till vänster) kramar om Linn Svahn efter ett världscuplopp i Falun förra säsongen. Arkivbild.

Emma Ribom (till vänster) kramar om Linn Svahn efter ett världscuplopp i Falun förra säsongen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Skidor2021-12-02 06:00

Emma Ribom, 24, ser fram emot en säsong som äntligen kan innebära det stora genombrottet. En sen utveckling jämfört med exempelvis Frida Karlsson, Ebba Andersson, Linn Svahn och Charlotte Kalla, som snabbt etablerade sig i världstoppen redan som junior eller förstaårssenior.

Förklaringen: En ovanligt svår form av körtelfeber drabbade henne under 2018–2019 – under sista junioråret och början av seniortiden.

– Det var en stor utmaning under en väldigt, väldigt lång tid. Jag mådde dåligt och visste inte hur lång tid det skulle ta. Hade också hört att körtelfeber inte var att leka med. Tog en dag i sänder och härdade ut. Men jag fick tillbaka det gång på gång, berättar Emma Ribom.

Tålamodskrävande

Sjukdomstiden tog ett och ett halvt år av karriären, vilket bland annat innebär att övergången till seniortiden blev svår.

– Det var otroligt tålamodskrävande att ta två små steg framåt och ett tillbaka. En kusin sade till mig att det är i motvind som draken lyfter. Detta har verkligen följt mig. Nu är jag tillbaka och har nog växt några centimeter, säger Ribom.

Höstens träning har också gett mycket bra. Det visar bland annat landslagets interna tester som styrka, snabbhet, uthållighet.

– Där tillhör hon övre skiktet i landslaget, både inom sprint och de traditionella distanserna, bekräftar hennes tränare Joakim Abrahamsson

Emma Ribom noterar att hon har ögonen på sig:

– Det är jättekul och betyder jättemycket. Jag försöker verkligen suga åt mig och ta det till mig.

Enda plumpen senaste tiden var förkylningen som kom före Sverigepremiären i Gällivare, vilket gjorde att hon skjutit på tävlandet tills nu i Lillehammer där det är sprinttävlingar på fredagen.

Önskar startsträckan

Emma Riboms målsättning är tydlig:

– Jag vill fightas om medaljer på OS, något annat vore konstigt, säger Emma Ribom, som tror att hon har störst medaljchans på individuella sprintern.

Hon är också medveten om att hennes höga kapacitet som sprint och traditionell åkare, och höga klass i båda åkstilarna gör henne extra intressant inför damstafetten:

– En stafettsträcka på fem kilometer passar mig bra. Åker helst första sträckan. Jag gillar den rollen och det är något jag gjort förut. Jag trivs med masstart och är ganska duktig på att ta position och ligga långt fram.

Rättad: I en tidigare version av texten uppgavs fel sjukdom för Emma Ribom. Rätt är körtelfeber.

Fakta: Programmet för längdtävlingarna i Lillehammer

Fredag 3 december

10.00: Sprint, kval för damer och herrar

12.30: Sprint, finaler damer och herrar

Lördag 4 december

10.00: 15 km fristil, herrar, individuell start

12.00: 10 km fristil, damer, individuell start

Söndag 5 december

09.20: Stafett, herrar 4 x 7,5 km

11.45: Stafett, damer 4 x 5 km

Svenska truppen:

Damer, sprint

Maja Dahlqvist, Anna Dyvik, Johanna Hagström, Louise Lindström, Emma Ribom, Jenny Solin,

Damer/distans

Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Louise Lindström, Moa Olsson, Emma Ribom,

Herrar/sprint

Gustaf Berglund, George Ersson, Johan Häggström, Marcus Grate, Olof Jonsson, Anton Persson,

Herrar/distans

Fredrik Andersson, Calle Halfvarsson, Johan Herbert, Leo Johansson och William Poromaa.


Fakta: Sveriges damslag i sprint

Tävlar i Lillehammer:

Maja Dahlqvist – Imponerade stort när hon vann premiären i Ruka. Just nu världens bästa sprintåkare.

Emma Ribom – Gör en intressant start i Lillehammer. En förkylning inför Gällivare gör att hon först nu gör säsongsdebut.

Johanna Hagström – Pigg och stark skidåkare som har visat bra form tidigt på säsongen. Andra platsen i Ruka gav en signal att hon har något stort på gång.

Louise Lindström – Ett framtidsnamn som jobbar på att etablerade sig i världseliten. Gick till kvartsfinal i Ruka där hon blev utslagen.

Jenny Solin – Framtidsåkare som ännu inte lyckats internationellt. Blev utslagen i kvalet i Ruka. Startar i Lillehammer.

Står över Lillehammer:

Frida Karlsson – Mest känd som duktig traditionell skidåkare, men vill köra sprint. Gick till final i Ruka där hon kom sist efter en taktisk miss.

Skadade:

Anna Dyvik – Duktig sprintåkare som, efter eget upplägg på försäsongen, vann sprinten i Gällivare, och gjorde godkänd insats i Ruka. Föll dock illa i Rukas distanslopp på lördagen.

Jonna Sundling – Världsmästaren som skakade handen i Gällivare åker nu skidor, fast använder bara ena handen. Osäkert när hon klan tävla igen. Hon har redan en OS-plats klar.

Linn Svahn – Sprintåkarnas stora stjärna missar resten av säsongen på grund av en axelskada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!