Ryska skidtävlingar stoppas: "Jättebra"

Internationella skidförbundet, Fis, ställer in eller flyttar alla skidtävlingar i Ryssland under resten av säsongen. Bland annat skidornas världscupfinal i Tiumen. –Jättebra att Fis nu tog det här beslutet, säger Lars Öberg, landslagsansvarig i det svenska skidförbundet.

Skidstjärnan Frida Karlsson under OS.

Skidstjärnan Frida Karlsson under OS.

Foto: Aaron Favila/AP/TT

Skidor2022-02-25 10:12

Beslutet kommer efter att flera länder, däribland Sverige och Norge bestämt sig för att bojkotta tävlingar i Rysslands invasion av Ukraina.

Gäller resten av säsongen

Tävlingarna som påverkas är världscuptävlingarna i skicross, freestyle, backhoppning och längdskidor.

De ställs in eller flyttas, meddelar Fis i ett pressmeddelande.

"Efter noga övervägande med styrelsen har Fis beslutat, med utövarnas säkerhet i åtanke och för att världscupen ska kunna genomföras rättvist, att alla världscuptävlingar i Ryssland från och med nu till slutet av säsongen ska ställas in eller flyttas till annan ort", skriver förbundet.

Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattsson sade på torsdagen till TT att man väljer att dra sig ur alla kommande tävlingar i Ryssland för att dels göra ett ställningstagande, men också för åkarnas säkerhet.

Då efterlyste det svenska förbundet ett agerande från Fis – som de i veckor försökt förmå att flytta tävlingarna från Ryssland.

Ställer om inför finalen

Nu kom beslutet – men några uppgifter kring nya datum eller platser för tävlingarna finns i nuläget inte.

– Alla länder är måna om att inte behöva ställa in världscupfinalen (i längdskidor). Vi har ju redan behövt ställa in tävlingar i Planica och i Frankrike på grund av pandemin.

Sverige försöker nu hjälpa Fis att hämta ett lämplig arrangör, säger Öberg.

Just nu befinner sig landslaget i skicross i Solnetjnaja Dolina i Ryssland, där världscuptävlingarna ställdes in efter att alla åkare förutom de ryska valt att inte delta i tävlingarna.

Fis meddelar att man nu prioriterar att se till att åkarna kommer hem på ett säkert sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!