Så ska OS-hoppen skyddas från smittan i Falun

En specialbubbla i bubblan. Så ska OS-hoppen Maja Dahlqvist och Jonna Sundling skyddas från att bli smittade i helgens skidtävlingar i Falun.
–Det är en risk. Därför försöker vi rigga detta på bästa sätt med extra skyddsåtgärder för OS-åkarna, säger skidlandslagets läkare Jan Wall.

VM-guldmedaljörerna Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tävlar i Falun i helgen. Arkivbild.

VM-guldmedaljörerna Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tävlar i Falun i helgen. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/TT

Skidor2022-01-07 05:30

I helgen avgörs Skandinaviska cupen i Falun med OS-åkarna Maja Dahlqvist, Jonna Sundling, William Poromaa, Moa Olsson, Leo Johansson och Anton Persson på plats.

De kommer ha kontakt med åkare, vallare, ledare och funktionärer från flera olika klubbar.

Samtidigt når smittspridningen av coronaviruset rekordnivåer.

Jan Wall konstaterar att det finns en risk att OS-åkarna smittas i Falun:

– Dalarna har en ganska hög smittspridning. De låg i går sexa på listan för smitta i Sverige per hundratusen. Det är mycket turister i Dalarna under julen. Nu kan det komma mycket folk till en sådan här tävling från alla håll. Visst finns det därför en ökad risk.

Bubbla i bubblan

Jan Wall berättar att han därför har haft flera täta kontakter med landslagschefen Anders Byström och har i samarbete med arrangörerna skapat en slags bubbla i bubblan för OS-åkarna.

– Vi har försökt rigga detta på bästa sätt för OS-åkarna, som en extra liten skyddsåtgärd. Det handlar bland annat om ett eget ställe där de kan vara före och efter loppen. Man blandar inte boende och omklädningsrum, säger Jan Wall.

”Lite orolig”

Kampen för att undvika smitta tar alltmer tid för de svenska OS-åkarna.

– Man är lite orolig hela tiden. Nu har det kommit studier som visar att den är mer smittsam än mässlingen, som hittills varit det mest smittsamma som världen har haft, säger Jan Wall, som samtidigt känner en trygghet att det sedan många år finns en kultur bland skidåkare att vara duktiga på att skydda sig mot sjukdomar.

– Där har de en fördel jämfört med andra.

”Sociala varelser”

Samtidigt är Jan Wall medveten om att i laget också finns ledare och vallare med familjer. Det är också en utmaning när det gäller att inte få in smitta i laget:

– De har samma instruktioner som de aktiva, med minimalt antal sociala kontakter. Men de är ju också sociala varelser som lever i familjer. Det finns alltid risk att någon annan i familjen drar hem någonting. Men alla vi berörda har tänkt mer noga kring detta inför OS än vi gjort tidigare.

Vaccinationer

Jan Wall har delat in säsongen mot OS i flera steg när det gäller att klara laget från smitta. Först Tour de Ski som avslutades i veckan, därefter perioden till uppladdningslägret i italienska Seiser Alm, där tävlingarna i Falun ingår. Sista steget är testerna på Gardermoens flygplats, utanför Oslo, före flygresan till Peking.

De flesta åkarna har då tagit den tredje vaccinationssprutan. De som väntat med den tredje sprutan till efter OS gör det antingen på grund av att det är för kort tid sedan de tog spruta två eller att de blivit krassliga efter sina två sprutor och därför väntar med tredje injektionen.

TT: Hur har de aktiva mentalt klarat av påfrestningarna kring pandemin?

– Just nu är det inga åkare i laget som har mentala problem och avstått tävlingar för att de är rädda. Jag försöker att hela tiden informera dem hur det ser ut i världen och att puckeln snart kommer i Sverige, svarar Jan Wall.

Tävlingsprogrammet i Falun

Tävlingsprogrammet för Skandinaviska cupen i Falun

Fredag 7 januari:

Sprint, fristil

12.00 - finaler damer och herrar

Lördag 8 januari:

09.30 - herrar 15 km klassisk stil

12.30 - damer 10 km , klassisk stil

Söndag 9 januari:

09.30 - damer 10 km , fristil

11.30 - herrar, 15 km fristil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!