Så slår inflationen mot längdlandslaget

Inflationen och energikrisen slår hårt mot längdlandslaget. Ledningen kan tvingas omfördela pengar inom längd-Sverige för att klara landslagsverksamheten. –Vi måste ta höjd för att vi måste ta pengar någonstans. Ekonomin är nu vår utmaning nummer ett, säger landslagschefen Anders Byström.

Svenska skidstjärnan Frida Karlsson. Arkivbild.

Svenska skidstjärnan Frida Karlsson. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/TT/NTB

Skidor2022-09-19 06:53

Ett exempel på hur inflationen drabbar längdlandslaget är höjda drivmedelspriser för vallalastbilen. Bränslekostnaden för kommande säsong beräknas bli 19,1 procent högre än den som budgeterats.

Dessutom drabbas landslaget av dyrare flygresor, boende, mat och materialkostnader.

– Det blir dyrare med allt. Bränslet är dyrare, flygbiljetter är svårare att få tag på. Det kommer att krävas fler omvägar för att resa. Jag är inte orolig, men det kommer att bli en utmaning, säger Anders Byström och fortsätter:

– Ur min synvinkel är ekonomin vår utmaning nummer ett. Det är jobbigt att inte veta hur världspolitiken påverkar vår plånbok, säger Anders Byström.

Billigare hotell

Han flaggar för att landslagsåkarna kommer att få uppleva en mer sparsam vinter med billigare resor, ibland med buss, och boende på billigare hotell.

– Vi måste hålla nere på kostnaderna med tanke att allt annat går upp, säger Byström.

Flytta pengar

TT: Finns risken för att Sverige väljer att hoppa över världscuptävlingar i vinter för att spara pengar?

– Nej, men vi måste ta höjd för att vi måste ta pengar någonstans. Det är viktigast att vi kan tävla i världscupen och VM. Sedan har vi ett JVM Whistler i Kanada som kommer att kosta väldigt mycket pengar. Vi kommer att kunna åka dit, men vi kanske måste kolla om vi kan flytta pengar från någonstans till något annat, svarar Anders Byström.

Han vill inte spekulera kring vilka delar av den övriga längdskidverksamheten som i så fall kan drabbas för att hålla landslagsverksamheten i gång. Om det drabbar exempelvis ungdoms- eller breddverksamheten.

– Det får vi i så fall diskutera med ekonomiavdelningen. Förhoppningsvis ska vi inte behöva flytta pengar, säger Byström.

Han betonar samtidigt att landslagets lägerplan inför säsongen ska genomföras.

TT: Kan ni söka mer pengar centralt i Svenska skidförbundet?

– Det kanske man kan göra, men jag har aldrig varit med om att man gjort detta. Det är knappast troligt, säger Anders Byström.

"Detta ska vi lösa"

Svenske längdchefen Lars Öberg, som har totalansvar för hela svenska längdverksamheten, är inte främmande för tanken att flytta pengar för att klara landslagsverksamheten.

– Det sportsliga ska inte stå tillbaka, även om vi får dyrare verksamhet. Sedan exakt varifrån vi ska ta det (pengarna) och om någon blir drabbad … Det hoppas jag inte ska behöva hända. Men naturligtvis, rent hypotetiskt, kan det bli konsekvenser någon annanstans, säger han och fortsätter:

– Hur vi ska lösa det, eller om vi ska ta från någon annan kassa, vill jag inte spekulera i nu. Men detta ska vi lösa.

Längdlandslagets chef Anders Byström. Arkivbild.
Längdlandslagets chef Anders Byström. Arkivbild.
Fakta: Vinterns nyckeltävlingar för längdlandslaget

+ 18–20/11: Sverigepremiär, Bruksvallarna

+ 25–27/11: Världscuppremiär, Ruka, Finland

+ 31/12–8/1: Tour de Ski, Schweiz, Tyskland, Italien

+ 27/1–5/2: Junior-VM, Whistler, Kanada

+ 21/2–5/3: VM, Planica, Slovenien

+ 17–19/3: Världscupen, Falun

+ 24–26/3: Världscupavslutning, Lahtis, Finland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!