Samhället öppnar – då blir stjärnorna sjuka igen

Samhället har öppnat upp. Som längdstjärna är det inte bara av godo. Allt fler sjukdagar gör att landslaget stramat åt riktlinjerna för exempelvis restaurangbesök och fester.
–Jag har missat 18 dagar totalt. Det är mycket tid som kunde ha gått till träning i stället, säger sprintstjärnan Jonna Sundling.

Jonna Sundling har haft fler sjukdagar än hon hade önskat den här sommaren. Arkivbild.

Jonna Sundling har haft fler sjukdagar än hon hade önskat den här sommaren. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidor2021-10-14 05:45

Det gångna året har varit ovanligt friskt i längdlandslaget. Landslagschefen Anders Byström kan knappt minnas en enda sjukdom bland åkarna sedan coronapandemin tvingade fram allt hårdare restriktioner.

– I fjol hade vi nästan ingen vanlig förkylning. Och det berodde nog på att gemene man var hemma när man var sjuk från jobb, affärer och allting, och att man höll en annan hygien än tidigare, säger Byström.

Annat är det nu, efter att restriktionerna först lättats och sedan blivit borttagna. Plötsligt, men inte helt oväntat, har bacillerna kommit åt flera åkare.

Det har lett till att landslaget nu skärpt sina rekommendationer.

– Ja, vi har faktiskt pratat om det, att vi måste fortsätta vara noggranna även om samhället i övrigt har släppt på det. Vi måste vara noggranna som vi var i fjol. Vi höll oss mer isolerade än vanligt, säger Byström.

– Det är tråkigt, men under en OS-säsong har vi inte råd att riskera saker.

Inga släktkalas

TT: Vad innebär det i det dagliga livet?

– Det innebär kanske att man inte går på restaurang en lördagskväll i Östersund, Falun eller där man bor. Man beställer kanske hem mat i stället. Och man försöker att undvika ett släktkalas med 100 pers där man träffar en massa nya människor som man inte träffar annars.

En som drabbats under försäsongen är Jonna Sundling, som tog dubbla sprintguld i VM i Oberstdorf i våras. I somras blev hon förkyld, sedan frisk, och sedan sjuk igen. Totalt missade hon nästan tre veckors träning.

– Det var lite för många sjukdagar för min smak. Det var inte corona i alla fall, men det var otroligt utmanande mentalt att vara stilla så länge. Det är mycket tid som hade kunnat gå till träning, som jag hade velat skulle gå till träning, säger Sundling.

Valde bort 50-årsfest

Men det handlade inte om att hon hade umgåtts med ovanligt mycket folk. Tvärtom.

– Jag har varit otroligt försiktig. Men oavsett hur duktig du är med hygienen, att tvätta och sprita händerna, att inte umgås med folk, inte gå på restaurang, inte handla på Ica utan beställa online, gå med munskydd och allt vad det är – man kan bli sjuk ändå.

– Jag valde bort min pappas 50-årskalas, min mammas kalas och att fara och träffa släktingar. Men så fick man två käftsmällar ändå.

Landslagskompisen Oskar Svensson är inte lika försiktig. Det ger bara mer stress, resonerar han.

– Jag tänker att det är farligare att vara rädd för att bli sjuk än att tänka på det. Sedan har det inte funkat så bra tidigare år. Men det är inget jag går och oroar mig för. Jag är kanske lite mindre försiktig än den genomsnittliga skidåkaren, säger Svensson.

Maggio får vänta

Frida Karlsson lever inte helt som vanligt med tanke på att det är OS-säsong. Utsvävningarna får vänta.

– Men skulle man gå runt och vara rädd för att bli sjuk, då är det bara ett till stressmoment. Och då blir man säkert sjuk också, säger Karlsson.

TT: Väljer du bort saker?

– Ja, med lite sunt förnuft. Jag skulle inte välja att gå på en konsert liksom. Jag är väl inte i folkmassor i vanliga fall heller, och jag är noga med att tvätta händerna med sprit och så där. Så det är väl bara att fortsätta att ha samma tänk som jag haft under coronan.

TT: Men inga spelningar före Peking i alla fall?

– Nej. Efter kanske jag kan unna mig en Veronica Maggio-konsert.

Fakta: Längdsäsongen 2021–2022

25 oktober–7 november: Landslagsläger på hög höjd, Val Senales, Italien.

19–21 november: Sverigepremiär i Gällivare.

--

26–28 november: Världscuppremiär i Ruka, Finland.

3–5 december: Lillehammer, Norge.

11–12 december: Davos, Schweiz.

18–19 december: Dresden, Tyskland.

28 december–4 januari: Tour de Ski

+ 28–29 december: Lenzerheide, Schweiz.

+ 31 december–1 januari: Oberstdorf, Tyskland.

+ 3–4 januari: Val di Fiemme, Italien.

14–16 januari: Les Rousses, Frankrike.

22–23 januari: Planica, Slovenien

--

4–20 februari: OS i Peking, Kina.

--

26–27 februari: Lahtis, Finland.

3 mars: Drammen, Norge.

5–6 mars: Oslo, Norge.

11–13 mars: Falun, Sverige.

18–20 mars: Världscupfinal i Tiumen, Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!