Samtalet som räddade OS-favoritens karriär

Ett allvarligt samtal på en parkbänk i Falun sommaren 2020 räddade Maja Dahlqvists skidkarriär. Tränaren Johan Norrby Granath markerade: –Jag sade att det funkar inte. Det är för dåligt, helt enkelt, berättar han. –Där och då blev det en vändning för mig, framför allt mentalt, säger Dahlqvist.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Maja Dahlqvist. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse / TT

Skidor2022-02-07 16:59

Maja Dahlqvist har i vinter vunnit fyra individuella världscuptävlingar i sprint och är guldfavorit i tisdagens OS-sprint.

Annat var det sommaren 2020 då hon var i en svacka.

Hennes tränare Johan Norrby Granath berättar:

– Hon hade det jobbigt. Det tog slut med killen. Det blev en stor grej och hon hamnade i en ond spiral under den våren och sommaren. Det var personliga saker som tog hårdare än hon trodde.

Han berättar att detta också påverkade hennes sommarträning.

– Det funkade inte bra med träningen. Maja tyckte inte det svarade. Hon hade inte orken att göra det proportionella arbetet.

Avgörande samtalet

Efter ett landslagslägret i Torsby i augusti fick hennes tränare nog. Han bad henne komma till en parkbänk vid Lugnets riksskidstation.

– Jag sade till henne att det funkar inte. Det är för dåligt helt enkelt. Hon blev naturligtvis ledsen, men insåg det själv också.

Han fortsätter:

– Vi satt därute på parkbänken och pratade om det mesta. Där bestämde hon sig för att nu fick hon sluta älta saker. Hon hade satt på sig en offerkofta. Vi rensade ut allt som gnagde. Jag var bestämd och förklarade att nu hade tiden passerat. Där någonstans började det vända.

"Tuff tid"

På plats i OS-byn i Zhangjiakou minns Maja Dahlqvist samtalet på parkbänken sommaren 2020.

– Det var en tuff tid. Där och då blev det en vändning, framför allt mentalt. Jag började på något nytt. Jag kunde inte gräva ner mig mer, utan det var ett nödvändigt samtal, säger hon.

– Jag är glad att jag mår mycket bättre nu.

Bad henne sluta

Dahlqvist och Norrby Granath har jobbat tillsammans sedan hösten 2014. De har byggt upp en stark relation och tränaren tvekar inte att tala klarspråk:

– En gång uppmanade jag henne att sluta åka skidor. Det hände för några år sedan när hon var så jäkla sur efter tävling. Då ska jag till henne: ”Maja, då ska du nog lägga av.” Hon blev helt tyst, berättar Johan Norrby Granath med ett skratt.

Maja Dahlqvist gillar den raka kommunikationen med sin tränare:

– Jag gillar Johan. Han betyder mycket och är en trygghet i det jag gör.

Vann igen

Efter samtalet på parkbänken fungerade hennes träningar bättre.

– Maja blev lugn när hon orkade börja genomföra vissa saker under träningarna och kände att kroppen svarade. I slutet av oktober, och strax före säsongspremiären i Bruksvallarna 2020, såg vi att nu började det hända saker, säger Norrby Granath.

Maja Dahlqvist vann sprinttävlingen i Bruksvallarna och kom trea i tio-kilometersloppet. Efteråt grät hon av lycka, och tackade sin tränare för stödet.

Senare den säsongen tog Maja Dahlqvist, i Ulricehamn, sin första världscupseger individuellt och vann VM-guld i sprintstafetten tillsammans med Jonna Sundling. Det blev språngbrädan till årets succésäsong.

Nu siktar hon på att ta OS-guld i en av de tuffaste sprinttävlingar som arrangerats. Banan är utmanande på hög höjd samtidigt som det är kallt och blåsigt. Maja Dahlqvist säger sammanbitet vad som är viktigt att tänka på:

– Det går inte åka lika snabbt som vanligt. Det handlar inte om att blir så trött som möjligt utan åka så snabbt som möjligt. Det är två skilda saker på den här banan.

Ledaren Johan Norrby Granath hade samtalet med Maja Dahlqvist som räddade hennes karriär. Arkivbild.
Ledaren Johan Norrby Granath hade samtalet med Maja Dahlqvist som räddade hennes karriär. Arkivbild.
Maja Dahlqvists nätverk

Maja Dahlqvist har flera viktiga personer som stöttar henne.

+ Johan Norrby Granath.

Personlig tränare sedan 2014

+ Kevin Bolger

Fästman och ingår i USAs sprintlag. Han har under sommaren 2021 bidragit med många träningstips – främst i gymmet.

+ Bengt och Marianne Dahlqvist

Pappa och mamma, som har en bakgrund som simmare respektive skidåkare. De har flera gånger betonat att för dem är Maja främst deras dotter och där finns tryggheten vad som än händer.

+ Thomas Eriksson

Världsmästare på skidor 1981 som nu är hennes personlige vallare. De har känns varandra i flera år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!