Silverlaget kan andas ut – nu väntar hemresa

Maja Dahlqvist och Jonna Sundling var nöjda med sitt OS-silver i sprintstafetten. Men nu väntar en minst lika skön upplevelse: hemresan till lägre svensk höjd och: lättare träningspass. –Vi hörde av (Marcus) Grate, som kommit hem, att det är drömmen att kunna åka på lätta spår och kunna andas bra. Det låter härligt, säger Maja Dahlqvist.

Efter att ha hämtat silvermedaljerna för lagsprinten väntar nu hemresa till syret för Jonna Sundling och Maja Dahlqvist.

Efter att ha hämtat silvermedaljerna för lagsprinten väntar nu hemresa till syret för Jonna Sundling och Maja Dahlqvist.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Skidor2022-02-16 13:58

Det har gått en timme sedan Maja Dahlqvist och Jonna Sundling tog en silvermedalj i OS-sprintern. Flera gånger har de fått förklara hur tufft det var i spåret och om utgången hade blivit annorlunda ifall Maja Dahlqvist inte hade tappat på sin sista sträcka och Jonna Sundling fått gå ut med tätlagen.

– Det kan jag inte säga nu. Vi hade det läge vi hade och jag gjorde det bästa av det och fick ut allt jag hade i dag. Jag är stolt över vår prestation och att vi tillsammans lyckas vinna ett OS-silver, säger Jonna Sundling.

Varför nöjda?

TT: Ni har vunnit allt i vinter, ni var jättefavoriter inför den här lagsprinten. Hur kan ni då vara så nöjda med ett silver?

– Hur kan det vara så att vi inte är nöjda med ett silver? Det var vi och Ryssland som på förhand var de starkaste och vi slår Ryssland, samtidigt som Tyskland var hur bra som helst. Det finns inget mer vi kan göra, svarar Maja Dahlqvist snabbt.

Jonna Sundling tillägger:

– Vi måste vara nöjda med detta. Vi har kört tre lopp och båda har tagit tre medaljer på ett OS.

Nu har båda tävlat färdigt och Jonna Sundling kan summera sitt OS med ett guld, ett silver och ett brons. Maja Dahlqvist har tagit två silver och ett brons. Det borde vara läge för båda att vara kvar i OS-bubblan i Zhangjiakou och bara njuta. Men det märks tydligt att de längtar hem, även om Jonna Sundling signalerar lite att hon vill vara här och nu i tillvaron.

"Lite som en chock"

Men Maja Dahlqvist längtar efter skidåkning på lågland.

– Vi hörde av (Marcus) Grate, som kommit hem att det är drömmen att kunna åka på lätta spår och kunna andas bra. Det låter härligt, säger hon

Deras hemlängtan är naturlig eftersom detta har varit ett OS med ovanligt tuffa yttre förhållanden; hög höjd, låg temperatur och svåråkt före.

– Vår tränare (Stefan Thomson) sa precis innan vi gick hit: Om man inte varit här så förstår man inte vilka förutsättningar det varit, säger Maja Dahlqvist.

Jonna Sundling tillägger:

– Det har varit speciella förhållanden. I början var det lite som en chock.

Snart världscup igen

Nu återstår bara torsdagens medaljceremoni. Sedan väntar hemresa och redan om drygt en vecka är det världscuptävling i Lahtis. Båda finns då på startlinjen:

– Måste ju samla till mig poäng i sprintcupen, menar Dahlqvist.

Samtidigt som svenskduon träffar medier i den mixade zonen går det tyska guldlaget Katharina Hennig och Victoria Carl förbi. En tysk seger som många inom längdcirkusen inser har en stor betydelse. Där finns framtida pengar och intresse att hämta för längdsporten.

– Det är kul när det går bra för tyskarna. Normalt sätt brukar vi heja lite extra på dom, avslöjar Dahlqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!