Sista stafettguldet för Charlotte Kalla

Charlotte Kalla hyllades extra, när hon tillsammans med Ebba Andersson och Jonna Sundling vann stafett-SM för sitt Piteå. Men hon erkänner med att färgmissen i ansiktet blev lite pinsam: –Vi hade inte riktigt koll att det var både för Egyptens och Syriska arabiska republiken, säger Charlotte Kalla med ett leende.

Charlotte Kalla vann ett nytt SM-guld.

Charlotte Kalla vann ett nytt SM-guld.

Foto: Pär Bäckström/TT

Skidor2022-03-27 11:32

Just nu hyllas Charlotte Kalla i varje snödriva under SM-veckan i Piteå. Alla vi tacka henne sin karriären som tar slut i samband med måndagens tremil. Och Charlotte Kalla tackar och pratar gärna med både kända och okända. Hon trivs och njuter.

Så var det också efter stafett-segern för sitt Piteå Elit. Hon gjorde en bra förstasträcka och lämnade sedan över till Ebba Andersson och Jonna Sundling, som svarade upp mot favoritskapet. Tvåa blev Piteås andralag och Umeå kom trea.

– Det var fantastiskt kul att få åka med Jonna (Sundling) och Ebba (Andersson) och åka med Emma (Ribom i andralaget) på första sträckan. Sedan var det roligt att få teama tillsammans med Emma och skapa lucka bakåt.

Stafettsegern innebär att Charlotte Kalla tagit 37 SM-guld.

Färgmissen

Charlotte Kalla gav många intervjuer efter segern, men allas blickar fastande för de färger som hon och de andra hade målat i ansiktet. Var det Egyptens flagga?

– Det är Piteå Elits färger. Vi hade inte koll på att det var både för Egyptens och Syriska arabiska republiken. Men det är Piteås Elits färger och nu är vi här, säger Kalla och skrattar.

På hennes andra kind hon målat Ukrainas färger, vilket var självklart:

– Det är fruktansvärt med det som pågår. Så det var självklart att visa vårat stöd.

Tankar i natt

När Charlotte Kalla lämnade Lindbäcksstadion i Piteå har hon bara ett lopp kvar i karriären. Måndagens tremil.

TT: Hur kommer dina tankar att vara när du släcker på hotellrummet i kväll?

– Jag ska försöka ge allt i morgon och ser fram emot en klassisk tremil och nu med kallföre. Tror inte jag kommer att vara så sentimental i kväll. Däremot kommer det att kännas speciellt i målfållan i morgon.

Fakta: Charlotte Kalla

Född: 22 juli 1987 i Tärendö (34 år).

Klubb: Piteå Elit SK.

Främsta meriter: 3 OS-guld (10 km fristil 2010, stafett 2014, skiathlon 2018), 6 OS-silver, 3 VM-guld (sprintstafett 2011, 10 km fristil 2015, stafett 2019), 6 VM-silver och 4 VM-brons, 12 individuella segrar och totalt över 50 pallplatser i världscupen. Tilldelades Jerringpriset 2008 och Bragdguldet (tillsammans med stafettlaget) 2014.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!