Skidförbundet bojkottar ryska tävlingar

Svenska skidförbundet bojkottar alla skidtävlingar i Ryssland – med omedelbar verkan. "Svenska skidförbundet kommer inte att delta i några tävlingar i Ryssland. Detta gäller även den kommande världscuptävlingen i skicross i ryska Sunny Valley", säger ordföranden Karin Mattsson.

Det blir ingen världscupfinal för Frida Karlsson om tävlingarna inte flyttas från Ryssland. Arkivbild.

Det blir ingen världscupfinal för Frida Karlsson om tävlingarna inte flyttas från Ryssland. Arkivbild.

Foto: Fredrik Varfjell/TT/NTB

Skidor2022-02-24 13:24

Skidförbundet skriver i ett pressmeddelande att man redan för ett par veckor skrivit och uppmanat det Internationella skidförbundet (Fis) att flytta kommande tävlingar från Ryssland, med anledning av säkerhetsläget. Nu har Ryssland invaderat Ryssland.

Fis har i medier meddelat att tävlingar ska genomföras som planerat.

"Svenska skidförbundet motsätter sig denna hållning och kommer därför inte delta, om inte tävlingarna flyttas", skriver skidförbundet.

De världscuptävlingar med svenska deltagare som berörs är helgens skicrosstävlingar i Solnetnaja Dolina, skidornas världscupfinal i Tiumen den 18-20 mars samt damernas backhoppningstävlingar i Niznij Tagil och Tjajkovskij i mars.

Både den svenska skidstjärnan Jens Burman och den norska världscupledaren Johannes Høsflot Klæbo vill att världscupavslutningen flyttas från Ryssland.

– Nu måste Fis visa att de tar ansvar och visar ryggrad. Det är bara att flytta världscupfinalen. Fis kunde ha reagerat långt tidigare och gett Östersund och Sverige avslutningen av världscupen. Jag förväntar mig att Fis agerar idag, säger Klæbo till VG.

Norska skidförbundets ordförande Erik Røste har bett Fis ordförande, svensken Johan Eliasch, och generalsekreterare Michel Vion att snabbt ta ställning till frågan om tävlingar i Ryssland.

– Det här är något större än idrotten. Då kan inte idrotten vara neutral, säger Røste till VG.

Fis säger till den norska tidningen att man ännu inte tagit beslut om skidtävlingarna i Tiumen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!