Skistad: "På tiden att peta ner svenskorna"

Linn Svahn var på väg mot sin första individuella världscupseger på nästan tre år. Men med det sista stavtaget tog sig Kristine Stavås Skistad förbi. –Det var på tiden att peta ner svenskorna från förstaplatsen, säger norskan efter segern i fredagens fristilssprint.

Kristine Stavås Skistad, till vänster, tog hem finalen i fredagens fristilssprint i Trondheim efter en tät spurtstrid med Linn Svahn.

Kristine Stavås Skistad, till vänster, tog hem finalen i fredagens fristilssprint i Trondheim efter en tät spurtstrid med Linn Svahn.

Foto: Terje Pedersen/NTB/TT

Skidor2023-12-15 14:27

Det 24-åriga hemmahoppet vann efter en rafflande final. Det krävdes till slut målfoto för att skilja Kristine Stavås Skistad, Linn Svahn och Emma Ribom åt.

Men med 15 hundradelars marginal var det norskan som drog det längsta strået inför jublande läktare i Trondheim, med Linn Svahn som tvåa. Trean Emma Ribom var ytterligare en hundradel bakom.

– Det känns bra. Det var på tiden att få bort svenskorna från förstaplatsen. Det är jag väldigt nöjd med, säger Kristine Stavås Skistad till Viaplay.

Skadefyllda år

För norskan var det första segern för säsongen. Hon blev trea i premiären i finländska Ruka och tvåa i Östersund förra helgen – båda gångerna med Ribom som segrare.

För Linn Svahn var fredagens andraplats också ett steg framåt. Men 24-åringen vill mer och jagar fortsatt sin första individuella världscupseger sedan januari 2021.

Det sved att tappa förstaplatsen i allra sista stund.

– Alltså jag vill inte svära i tv, men det var exakt så jag tänkte. Jag är så himla less på att det är så längesedan (jag vann). Du vet när man ser att man är på väg dit och så ”nej”. Men Kristine är vass i spurten, det är sjukt imponerande, säger Svahn till Viaplay.

Hon är ändå nöjd med dagen som helhet. Svahn var klart snabbast av alla i kvalet.

– Jag tycker att jag gör en bra dag. Men det är klart att om du vinner en prolog så vill du vinna hela dagen. Men det går framåt åt mig, ett pinnhål åt gången, säger Svahn.

Behöver längre tår

Efter några skadefyllda år har hon i år, för första gången på länge, gått in i en ny säsong skadefri.

Både Svahn och Ribom försökte skaka av sig Skistad i finalen, men norskan vägrade släppa. Och med en urstark spurt säkrade hon segern precis framför Linn Svahn.

– Det är synd att hon inte har längre ben, lika långa som Skistad, eller längre tår. Men så är det. Jag tror ändå att Linn ska vara nöjd med dagen. Det kommer nog att komma en seger snart, säger Sveriges landslagschef Anders Byström till Viaplay.

Herrfinalen slutade också med norsk seger, en favorittippad sådan genom Johannes Høsflot Klæbo. 27-åringen vann före fransmannen Lucas Chanavat, den ende icke-norska åkaren i finalen, och landsmannen Harald Østberg Amundsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om