"Skulle sticka i ögonen på väldigt många"

Fler svenska längdstjärnor öppnar för att stå över skid-VM om Ryssland får delta. Landslagschefen Anders Byström både förstår och accepterar den inställningen.
–Men jag har svårt att se att man ska tillåta ryssarna att tävla som läget är nu. Det skulle sticka i ögonen på väldigt många.

Anders Byström, landslagschef för svenska skidlandslaget, har svårt att se ryskt deltagande på VM i Planica i februari.

Anders Byström, landslagschef för svenska skidlandslaget, har svårt att se ryskt deltagande på VM i Planica i februari.

Foto: Anders Wiklund/TT

Skidor2022-10-11 17:01

William Poromaa är den senaste i raden av svenska längdåkare som hotar om VM-bojkott.

Precis som både Linn Svahn och Maja Dahlqvist tidigare gjort, säger Poromaa att han inte tänker delta i VM i Slovenien i februari om Ryssland är med.

– Om det händer kommer jag inte att tävla. Man kan inte göra vad som helst. Det finns gränser. Men jag hoppas vi inte hamnar i den situationen, utan att det tar stopp innan jag gör det valet.

Både Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella olympiska kommittén (IOK) har på sistone antytt att det finns tankar på att redan i vinter öppna dörren för ryska och belarusiska idrottare.

"Helt sjukt"

Detta trots att det ryska anfallskriget i Ukraina pågår för fullt. Så sent som i måndags bombade Ryssland flera civila områden i ett antal ukrainska städer, däribland huvudstaden Kiev.

– Det är helt sjukt det som händer. Det känns inte bra, säger William Poromaa.

Johanna Hagström är en annan av landslagsåkarna som känner olust inför att VM-tävla mot Ryssland så som läget är nu.

– Det hade känts otroligt konstigt att åka mot ryssarna. Det finns potential att bojkotta. Men det beslutet får man ta då, säger Hagström.

Förbundet bestämmer

I slutändan är det ändå inte troligt att det blir ett beslut för individen att behöva ta. Ytterst är det Svenska skidförbundet som kommer att ta ställning i frågan, och de underliggande sporterna följer efter.

– Om förbundet bestämmer sig för att vi inte kommer att delta, då är det det som gäller. Och som åkare kan man inte delta på egen hand, säger längdåkningens landslagschef Anders Byström.

Skidförbundets hållning är fortsatt mycket negativ när det gäller ryskt deltagande. Förbundsordföranden Karin Mattsson reagerade därför starkt på Fis generalsekreterare Michel Vions uttalanden häromveckan, om att det är dags att se över avstängningen av ryssar.

– Vi är inte alls av den uppfattningen, vi tycker precis tvärtom. Vi förstår inte varför han går ut och säger det nu, ingenting i dessa dagar pekar på att det (kriget) är på väg att trappas ner. Det är riktigt illa. Vi delar inte alls hans uppfattning utan vi motsätter oss det, sade Mattsson till TT.

"Kommer aldrig tvinga"

Får man tro Anders Byström är alternativen skid-VM utan Ryssland eller skid-VM utan Sverige.

– Förbundet måste ta ett beslut som gäller alla sporter. Då säger vi antingen ”är ryssarna med så ställer vi inte upp” eller så ska inte ryssarna vara med, och då är vi med. Det där blir relativt enkelt ändå. Men jag har svårt att se att man ska tillåta ryssarna att tävla som läget är nu i världen. Det skulle sticka i ögonen på väldigt många, säger Anders Byström.

Ett hypotetiskt scenario där både Sverige och Ryssland deltar i VM, skulle kunna få enskilda åkare att bojkotta. Det skulle i så fall inte drabba deras framtid i landslaget. Det slår Sveriges längdchef Lars Öberg fast.

– I sak är vi en demokrati. Vi kommer aldrig att tvinga personer att göra något mot sin åsikt. Men jag förutsätter att Fis fattar ett beslut som gör att vi inte behöver hamna i den situationen. Det är min bestämda uppfattning. Jag förväntar mig ett officiellt ställningstagande av Fis den här månaden, säger Öberg.

Fakta: Så har skidsporten hanterat Rysslandsfrågan

I samband med Rysslands invasion av Ukraina i februari fanns en stor enighet i idrottsvärlden om att stänga ute idrottare, ledare och delegater från Ryssland och Belarus. Men den senaste tiden har denna enighet börjat spricka, inte minst inom skidåkningen.

Här är turerna:

+ 24 februari: Ryssland invaderar Ukraina.

+ 27 februari: Vasaloppet stoppar skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 1 mars: Ryska skidlandslaget lämnar norska Drammen och åker hem till Ryssland efter norska arrangörernas krav på att de inte ska få delta i världscupen i Drammen och Holmenkollen.

+ 1 mars: Efter mycket kritik beslutar Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) att stoppa skidåkare från Ryssland och Belarus.

+ 26 maj: Ryskan Jelena Välbe ställer upp för omval i Fis styrelse, men blir utröstad.

+ 21 september: Fis generalsekreterare Michel Vion öppnar för ryskt deltagande i världscup och VM.

+ 23 september: Sveriges olympiska kommitté (SOK) skriver, tillsammans med övriga nordiska nationella idrottsorganisationer, ett öppet brev till den internationella olympiska och paralympiska rörelsen om vikten av att hålla fast vid restriktionerna mot idrottare från Ryssland och Belarus.

+ 29 september: Fis vice generalsekreterare Niklas Carlsson säger till TT att det är självklart att alla länder ska kunna tävla internationellt, "frågan är när”.

+ 30 september: I en intervju i italienska Corriere della Sera öppnar IOK:s ordförande Thomas Bach för en comeback för ryska idrottare. "Det handlar om att få idrottare med ryskt pass, som inte stödjer kriget, tillbaka till tävlingarna", säger Bach.

+ 30 september: SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo blir avbruten i talarstolen när han motsätter sig att ryska och belarusiska representanter tillåts delta i ett möte med Europeiska olympiska kommittén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!