Sprintstjärnan gör succé – tack vare Kalla

Emma Ribom, 26, är skidvärldens sprintdrottning. I Trondheim kan hon ta tredje raka världscupsegern. Träning inspirerad av Charlotte Kalla är en förklaring till succén.
–Jag är nyfiken och motiverad att lyckas. Att hitta vägar framåt driver mig som person, säger Emma Ribom om träningen som bygger på Kallas modell.

Emma Ribom har vunnit säsongens två första världscuptävlingar i sprint. Arkivbild.

Emma Ribom har vunnit säsongens två första världscuptävlingar i sprint. Arkivbild.

Foto: Ulf Palm/TT

Skidor2023-12-14 15:59

Magnus Ingesson tränade i många år Charlotte Kalla. Nu är han tränare åt både Emma Ribom och Jonna Sundling.

Magnus Ingesson säger att han nu fört över många av de erfarenheter som han fick tillsammans med Charlotte Kalla till sina nya skidstjärnor.

Han berättar bland annat att de första årens träning med Charlotte Kalla byggde mest på känsla:

– Hon ville träna mer eftersom det kändes bra i kroppen. Men sedan gick det överstyr ibland. Då var det viktigt att dra i handbromsen.

Mer uppföljning

Magnus Ingesson minns att träningen i slutet av Charlotte Kallas karriär innehöll mycket mer uppföljning och mätning av kroppens status.

– Parametrarna på avstämningspassen gav svart på vitt att nu är det för dåligt. Nu måste vi återhämta oss, säger Magnus Ingesson.

Dessa erfarenheter har han tagit med till Emma Ribom och Jonna Sundling. Och de har inte haft några synpunkter.

– De vet att jag har varit med länge och jobbat på det sättet. Nu är det mycket uppföljning, parametrar och mätning. Det har vi blivit bra på. De tycker om siffror och möjligheten att stämma av, säger Magnus Ingesson.

Och det bekräftar Emma Ribom själv.

– Vi har våra standardpass som jag har bra koll på och ofta följer upp. Det gör att vi vet var vi står och vart vi är på väg. Magnus Ingesson har en kunskap som bidrar till en trygghet för mig.

Magnus Ingesson började träna Emma Ribom för drygt två år sedan och införde flera stora förändringar i hennes upplägg, förutom testerna.

Det blev mer fokus på återhämtning. Styrketräningen ökades för att få stabilare i kropp. De hittade en bättre träningsbalans under hela året. Intervallpassen fick nya infallsvinklar. Återstarten efter sjukdomar gjordes lugnare.

Resultat direkt

Toppresultaten kom direkt förra vintern, som bland annat innehöll tre individuella världscupsegrar, ett VM-guld och ett VM-silver. Alla i sprint. Den här säsongen har Ribom inlett med två sprintsegrar i världscupen.

– Jag har haft en fin kontinuitet under en lång tid med det jag gjort, säger Emma Ribom och fortsätter:

– Jag är glad att det funkar. Det är inget som jag hade räknat med eftersom jag haft en strulig höst med mycket sjukdomar. Men har tänkt att säsongen är lång och att vi jobbar oss in detta.

I helgen landar världscupen i Trondheim. Det blir en helg med både blåst och regn.

– Jag hoppas på en bra känsla, men det ser speciellt ut och är något helt annat än vi haft tidigare i år, vilket är spännande. Det blir att packa ner både regnjacka och regnbyxor, säger Emma Ribom.

Fakta: Emma Riboms karriär

+ 2018-2019: Körtelfeber förstörde sista året som junior och början av seniortiden. Sjukdomen tog ett och ett halvt år av karriären.

+ 2020-2021: Efter lång tids arbete för att komma tillbaka blev hon uttagen till VM i Oberstdorf. Emma Ribom såg detta som ett viktigt steg i utvecklingen.

+ 2021-2022. Sommaren 2021 visade hon toppresultat i landslagets fystester, men blev förkyld i samband med Sverigepremiären i Gällivare. Togs ut till OS i Peking och kom sexa i sprintloppet.

2022-2023: Bytte tränare till Magnus Ingesson. Vann sin första världscupseger när sprinttävlingen inledde världscupsäsongen i Ruka. Detta följdes upp av ytterligare två individuella världscupsegrar. På VM i Planica blev det silver i individuella sprinten och guld i lagsprintern tillsammans med Jonna Sundling.

2023-2024: Har vunnit de två första sprinttävlingarna i årets världscup.


Fakta: Helgens världscuptävlingar i Trondheim

Fredag 15 december: Kl 10.00: Sprint, fristil, kval damer och herrar, Kl 12.30: Sprintfinaler, fristil.

Lördag 16 december: Kl 11.10: Skiathlon (10+10 km) damer: Kl 13.15: Skiathlon (10+10) herrar.

Söndag 17 december: Kl 11.00: 10 km klassiskt, herrar (intervallstart), Kl 13.15: 10 km, klassiskt damer (Intervallstart)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!